Výborný, vláčný
koláč k odpolední kávě. Když jsem byla malá, byl makový koláč velmi
oblíbený. Dokonce i ten kupovaný nám chutnal. Nevím, jestli by mi chutnal i
dnes. Ale s jistotou mohu říct, že pokud jste makoví, s tímhle koláčem
neuděláte chybu.
Potřebujete:
- ¾ hrnku máku
- 1 ½ hrnku polohrubé mouky
- 2 ČL prášku do pečiva z vinného kamene
- ½ ČL sody
- 200 g změklého másla pokojové teploty
- 150 g hnědého cukru
- 4 vejce, ty vyndejte z lednice spolu s máslem a nechejte je rovněž ohřát na pokojovou teplotu (aspoň 30 minut, případně je namočte do misky s teplou vodou a nechte ohřát)
- 1 PL vanilkového extraktu
- velká hrst sekaných vlašských ořechů
- šťáva z půlky citrónu
Rozehřejte
troubu na 180 °C.
Mák pomelte
(sama mlýnek na mák nemám, mám pro tento účel koupený tříštivý mlýnek na kávu a
používám jej výhradně na mletí máku (případně výjimečně nějakých semínek), je
to bezvadně rychlé a snadné)
V míse
smíchejte všechny suché ingredience včetně máku.
V robotu
utřete máslo s cukrem do světlé pěny.
Potom pomalu, po jednou vetřete
vejce. Nechte nastavenou nízkou rychlost, ať se vám vše nesrazí. Pokud by se
přeci jen srazilo, přidejte část z mouky, kterou máte připravenou. Pomůže
to lépe zapracovat vajíčka. Potom přidejte suché ingredience a promíchejte,
Přidejte citrónovou šťávu a ořechy, zamíchejte.
Směs dejte do
pekáčku cca 20 x 30 cm na pečící papír. Nandejte ji tam velkou lžící a mokrou
rukou srovnejte.
Pečte ve vyhřáté
troubě 30 – 40 minut podle barvy.
Žádné komentáře:
Okomentovat