čtvrtek 2. dubna 2015

Risotto s kuřecím masem

Miluji risotto. Je to jídlo tisíce chutí, fantazii se meze nekladou (někdy by to tedy bylo ku prospěchu věci, už jsem viděla jako risotto ledacos). Zkrátka si jej můžete udělat, i když takříkajíc není z čeho vařit, stačí trochu zeleniny, hrášek, mrkev, zelené fazolky. Většinou něco z toho se v aspoň v mrazáku vždycky najde. Co nešiďte, to je rýže. Dnes je v obchodech celkem běžně dostupných několik druhů rýže na risotto (např. Arborio, Carnaroli…). Pak potřebujete víno. Nemám osobní zkušenost s červeným vínem v risottu, ale i to se používá. Kromě vína se zalívá vývarem, ideálně samozřejmě domácím, ale kdo běžně máme po ruce aspoň litr k použití, že? Použít můžete i připravený vývar z kostky, kuřecí nebo zeleninový, nejlépe bio nebo bez soli, dosolíte si sami.

 Potřebujete:
  •  2 hrnky rýže na risotto
  •  aspoň půl lahve suchého bílého vína
  •  asi litr vývaru (nedá se přesně říct, kolik si rýže vezme, v nejhorším  případě použijete vodu, pokud vám vývar nevystačí)
  •  ½ pórku na kousky
  •  1 červená paprika na malé kostičky 
  •  hrst sušených hub
  •  3 stroužky česneku
  •  4 PL olivového oleje
  •  sůl, pepř, tymián
  •  mražený hrášek, asi půl hrnku
  •  30 – 50 g másla
  •  hrst strouhaného parmezánu, či podobného sýru (vynikající a  plnohodnotnou náhradou, pokud to tak lze říct, je Gran Moravia z Litovle,  nedám na něj dopustit)
  •  kuřecí kousky asi 300 g

 Na olivovém oleji osmahněte nakrájenou zeleninu a česnek. Opékejte, až začne vonět a velmi lehce zlátnout na okrajích. Vhoďte rýži, promíchejte a lehce opečte. Pak dejte mírný oheň a nalijte asi 200 ml vína. Míchejte, až se víno vsákne. Dejte tymián nebo i jiné bylinky, co máte rádi, např. oregano. Přidejte houby. Nalijte sběračku vývaru a pokračujte v míchání. Mírně přidejte plyn. Postupně přilévejte vývar, vždy když se vyvaří. Zhruba v polovině zbývajícího množství vývaru přilévám ještě jednou víno. Pak pokračujte s vývarem. Ochutnávejte. Když už je rýže skoro měkká, uvnitř už zbývá nepatrné tvrdé zrníčko, přidejte hrášek. Vařte dál, ale neměli byste rýži úplně rozvařit, hlídejte ji, jakmile zmizí zrníčko, je hotovo. Rýže by neměla plavat ve vodě, proto se přidává vývar postupně, ale neměla by to být ani tuhá, lepivá hmota. Vhoďte máslo a vmíchejte do rýže, máslo vytvoří hladkou omáčku. Vsypte hrst sýru. Ochutnejte, případně dosolte.












Kuřecí kousky jsem jen osolila, opepřila a na troše olivového oleje opekla dozlatova. Servírovala jsem je na risottu. Promíchat se může vše až na talíři.

























Žádné komentáře: