Tetička už nějaký ten rok není mezi námi, ale recept jsem si
vyprosila od tety, její snachy, když jsem chystala před pár lety
dobroty na masopust. Nemám je úplně stejné tvarem, bývaly velké a celé
pokroucené. Asi je tetička smažila ve vyšší vrstvě oleje a mohla být prostorově
velkorysejší. Já škudlím čas, smažím víc najednou ve větší pánvi a nechce se mi
tam vylít 2 lahve oleje.
Ale chutnají stejně, jsou prostě Boží.
Jsou Velikonoce a budete péct a vymýšlet, co dobrého. S tímto cukrovím nemůžete udělat krok vedle.
Jsem si prakticky jistá tím, že receptů na Boží milosti je tolik, jako rodin, kde se dělávají. Tenhle je ten náš.
Potřebujete:
- 0,5 kg polohrubé mouky, hrst nahraďte hladkou
- 3 žloutky + 1 celé vejce
- 250 ml dobré šlehačky, použila jsem 40 % z Kunína
- špetka soli, špetka cukru
- 1 PL rumu
Vypracujte hladké těsto, nechte aspoň půl hodiny až hodinu
přikryté odpočinout.
Odebírejte po částech a tvořte kuličky, které vyválíte na
asi 1,5 – 2 mm tenkou placku, velkou asi jako ruka. Placku uvnitř nařežte na
proužky široké 1 cm, obvod je celý, drží placku pohromadě.
Vezměte do ruky,
trochu potahejte za proužky dejte do rozpáleného oleje, po zezlátnutí otočte.
Vyndejte, nechte lehce okapat na ubrousku a obalte v moučkovém cukru.
Pracujte rychle, buďte ve střehu, zlátnou poměrně rychle, ať
se nepřipálí. Kdyžtak si udělejte pauzu ve smažení, obalujte a chystejte další
placičky.
Jsou vynikající a i po pár dnech stále dobré. Trochu méně
křehké, ale výborné. My jsme o zbytek přišli, když jsme v týdnu zapomněli,
jak my ošklivě říkáme, vyhodit kocoura na noc. Druhý den jsem se přilepila
v kuchyni k podlaze a bylo jasno…
Žádné komentáře:
Okomentovat