Tohle jídlo je opravdová
dobrota. Předpoklad je, že máte rádi kuřecí játra. Recept byla čirá
improvizace. Původně jsem játra koupila s tím, že je osmažím, upeču v troubě
hranolky, udělám majonézu. No zkrátka, že udělám lehkou, dalo by se říct až
fitness večeři :-). Pak se ve mně ale
hnulo svědomí, nejspíš jsem se při převlékání do domácího postavila na váhu. To
je většinou velmi inspirující počin, pokud se týká vymýšlení alespoň trochu
méně devastujících jídel. Dieta to ale rozhodně nebude. Polenta mě napadla jako
první příloha. Je lahodná a krásně se s játry v této podobě doplňuje.
Na játra potřebujete:
- 500 g kuřecích jater
- asi hrst hladké mouky
- olivový olej
- 3 stroužky česneku na tenké plátky
- pórek, na kolečka nakrájenou bílou polovinu
- hrnek suchého bílého vína
- 100 ml šlehačky, můžete nahradit zakysanou smetanou
- muškátový oříšek
- šalvěj, pokud máte čerstvou dejte asi hrst, pokud sušenou tak zhruba jednu PL
- sůl, pepř
- zelená petrželka
Játra pokrájejte na větší
kousky a obalte v hladké mouce. Na olivovém oleji osmahněte lehce pórek,
přidejte česnek a šalvěj, nechte rozvonět, jakmile začne česnek zlátnout,
vyndejte z pánve. Na oleji v pánvi pak osmahněte játra, přidávejte
postupně, ať se olej moc neochladí, opékejte, až mají játra lehce nahnědlou
barvu, pak zpět přihoďte pórek s česnekem a šalvějí, krátce opékejte. Zalijte vínem,
opepřete, vařte na mírném ohni. Směs začne houstnout. Pokud bude potřeba,
přilijte trochu vína nebo vody. Přidejte špetku muškátového oříšku. Asi po 5-10
minutách osolte dle chuti, chvíli vařte. Přilijte smetanu. Za chvilku je
hotovo. Nakonec vhoďte hrst nakrájené petrželky.
Podávejte na krémové
polentě (mohou být i gnocchi, špecle nebo jiné těstoviny, hodila by se i rýže.
Na krémovou polentu
potřebujete:
- 2 hrnky vody
- 1 hrnek mléka
- hrnek jemné polenty
- bobkový list
- nastrouhaný 1 velký nebo 2 malé stroužky česneku
- sůl, pepř
- 50 g másla
- hrst strouhaného parmezánu
V hrnci povařte vodu
s mlékem, česnekem a kořením. Pozor, hlídejte, může utíkat, vaříte mléko :-).
Vhoďte máslo a až se rozpustí, nasypte za stálého míchání polentu, jako když
děláte krupicovou kaši. Na mírném ohni vařte asi 5 minut, polenta zhoustne. Pak vmíchejte sýr. Ochutnejte, jestli není nutné trochu dosolit.
Tahle polenta je luxusní i
sama o sobě, pokud ji pokapete třeba lanýžovým olejem máte božskou pochoutku.
Žádné komentáře:
Okomentovat