Jehněčí žebra jsem už
dělala na marocký způsob. Tento italský je méně exotický, ale jídlo je výborné,
lahodné. Zejména po dlouhém pečení, kdy se maso rozpadá a je jemné, plné chuti po koření a vínu.
Potřebujete:
- asi kilo žebírek, nadělat několik větších kusů
- 50 g slaniny na kostičky
- 1 cibule nadrobno
- sušený rozmarýn, tymián cca po 1 PL
- 1,5 dl olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 2,5 dl červeného vína
- sůl, pepř
- rajčatové pyré 700 ml nebo 500 ml a přidat rajský protlak a vodu nebo 2 konzervy sekaných rajčat po 400 ml
- bazalka nakonec
Na oleji zpěňte cibulku,
slaninu a lehce opečte žebra, moc dobře to nejde, jsou tvarově komplikovanější :-). Pak
přidejte rajčata nebo pyré, osolte, opepřete (jen omáčku, maso už máme).
Zalijte vínem.
Přikryjte a dejte na 2,5 -
3 hodiny do trouby rozpálené na 160 stupňů. Pak odkryjte a ještě asi půl hodiny
pečte. Po upečení nechte trochu zchladnout, vyndejte a oberte žebra, maso
natrhejte na malé kousky, což už v podstatě asi máte. Ochutnejte omáčku a
podle potřeby dolaďte chuť., pokud se celá vypekla nařeďte vodou. Vraťte maso.
Nasekejte bazalku a přidejte do omáčky.
Podávejte s těstovinami,
posypte parmezánem nebo pecorinem.
Žádné komentáře:
Okomentovat