neděle 12. dubna 2015

Jehněčí žebírka pečená po italsku

Jehněčí žebra jsem už dělala na marocký způsob. Tento italský je méně exotický, ale jídlo je výborné, lahodné. Zejména po dlouhém pečení, kdy se maso rozpadá a je jemné, plné chuti po koření a vínu.
Potřebujete:
  • asi kilo žebírek, nadělat několik větších kusů
  • 50 g slaniny na kostičky
  • 1 cibule nadrobno
  • sušený rozmarýn, tymián cca po 1 PL
  • 1,5 dl olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2,5 dl červeného vína
  • sůl, pepř
  • rajčatové pyré 700 ml nebo 500 ml a přidat rajský protlak a vodu nebo 2 konzervy sekaných rajčat po 400 ml
  • bazalka nakonec
Do malé misky dejte olivový olej, sušené bylinky a česnek. Žebra osolte, opepřete, potřete směsí.
Na oleji zpěňte cibulku, slaninu a lehce opečte žebra, moc dobře to nejde, jsou tvarově komplikovanější :-). Pak přidejte rajčata nebo pyré, osolte, opepřete (jen omáčku, maso už máme). Zalijte vínem.
Přikryjte a dejte na 2,5 - 3 hodiny do trouby rozpálené na 160 stupňů. Pak odkryjte a ještě asi půl hodiny pečte. Po upečení nechte trochu zchladnout, vyndejte a oberte žebra, maso natrhejte na malé kousky, což už v podstatě asi máte. Ochutnejte omáčku a podle potřeby dolaďte chuť., pokud se celá vypekla nařeďte vodou. Vraťte maso. Nasekejte bazalku a přidejte do omáčky.

Podávejte s těstovinami, posypte parmezánem nebo pecorinem.

Žádné komentáře: