Letošní
Velikonoce u nás byly ve znamení čerpání vody stojící kolem domu, po té, co se
nám ucpala dešťová kanalizace. Je to pro nás citlivé téma, před 2 lety jsme
byli vyplavení, celé přízemí jsme po 3 letech v novém domě museli
předělávat. Takže nebyl čas ani síla na Velikonoční pečení a přípravy. Nejsou
vajíčka ani mazanec. A došel chleba. Bez chleba to ovšem nejde. Prožívat Boží
hod Velikonoční můžete i bez mazance. Něco ale jíst musíme. Povedlo se mi
dneska upéct maso k obědu, uvařila jsem kaldoun a udělala nádivku
z kopřiv. Ale fotit, to už opravdu nešlo. Tak aspoň ten chleba.
Kváskový chleba peču už dlouho. Od loňského léta se mi podařilo
kvásek nezahubit. Zdá se v dobré kondici. Chleba peču 1 - 2 krát týdně.
Mohla bych denně, je to činnost, kterou považuji za formu terapie.
Ať se děje cokoli, chleba je jistota, musíte mu věnovat stále stejnou péči a on
se vám odmění tím, že se povede, je vždy výborný, i když někdy hutnější, jindy
nadýchanější. Záleží na poměru mouky, vždy namíchám k bílé pšeničné mouce
něco špaldové mouky hrubé, něco hladké nebo pšeničnou chlebovou mouku a trochu
celozrnné. Adaptovala jsem si recept od Maškrtnice, které všichni můžeme být
vděčni, že se s námi dělí o své recepty, a že pro nás vychytala poměry a vůbec
postup, jak na to. Její Vinohradský chleba je výborný, navíc na jejích
stránkách naleznete i návod, jak na pečení pěkně polopatě.
My máme radši více žitného podílu, tak používám žitný kvásek.
1. Kvásek (den předem):
1 lžíce žitného kvásku se smíchá s 200 g žitné mouky a 250 ml
vody. Zadělávám kvásek ve všední den o půlnoci, jsme noční ptáci, tak to pro mě
není problém. Každý si musí najít svůj režim, podle toho, jak žije a pracuje.
Chleba je běh na delší čas, ale určitě každý si může nějaký harmonogram najít
tak, aby mu pasoval do každodenního života.
Misku zakryji a nechám v kuchyni na lince zhruba 12 - 16
hodin.
Druhá možnost je, že si vše smíchám dříve večer, dám do lednice a
pak ráno vyndám na linku. Druhý den pak zadělám těsto pokračuji kolem čtvrté
odpoledne. Pokud se chystám péct v sobotu, připravím vše v pátek
kolem sedmé a v sobotu ráno můžu zadělávat chleba.
2. Těsto (pečící den):
Odeberu 2 PL kvásku do nádobky do lednice a schovám na příště.
Všechen zbývající kvásek dám do mísy kuchyňského robota. Přidám 700 g hladké
mouky (v rámci tohoto množství část nahradím špaldovou či jinou hrubší moukou,
ale aspoň 400 - 500 g musí zůstat hladká pšeničná mouka nebo pšeničná chlebová
mouka). Pak přidám 100 g žitné mouky.
Zamíchám a nechám chvilku stát (zrát) asi půl hodiny. Pak přidám
18 – 20 g soli. Hnětu (stroj hněte) asi 5 – 8 minut. Těsto je poměrně vlhké.
Vyvrhnu jej na pomoučený vál a několikrát překládám. Pak těsto dám do krabice
s víkem vymazané olejem (vynikající metoda dle Maškrtnice). Podle návodu v originálním
receptu po půlhodině vždy těsto překládám. Chytnu na kraji, vytáhnu, přeložím. Těsto během kynutí postupně mění konzistenci, stává se nadýchanějším. Celý proces trvá asi 2 hodiny, podle teploty v místnosti, ale důležité je, aby těsto kynulo v teple. Takže pokud máte v místnosti nižší teplotu, dejte těsto na teplé místo. Já to dělám tak, že pokud netopíme, dávám kynout do trouby, kde nastavím program ohřívání a teplotu kolem 30 - 35 stupňů. Nechám topit třeba půl hodiny, pak to vypnu nebo ne, jak si vzpomenu. Pokud v létě hřeje sluníčko, je to jednodušší.
Pak na pomoučeném válu zformuji bochník a dám do košíku vyloženého
pečícím papírem nebo vysypaného moukou kynout, zakryji. Chleba kyne asi 1 ½ - 2
hodiny, zase podle teploty, pokud jej dám na topení, které hřeje :-), jde to
rychleji.
Mezitím dám do trouby litinový hrnec i s poklicí nebo pekáč
s poklicí a troubu zapnu na 240 stupňů. Teď jsem nově začala používat i
šamotovou desku z Tchiba, kterou nahřívám asi 45 minut v troubě na
230 °C, na dno trouby dám pekáček na vodu, zatím jen prázdný, vodu pak naliji,
až dám do trouby chleba.
Bochník před pečením nařízněte na horní straně.
Vykynutý chleba přenesu do rozpáleného pekáče a přiklopím. Dělám
to tak, že jej dám do pekáče i s pečícím papírem, velmi snadno se tak
přenáší. Nastavím čas na 30 minut a dám si kafe. Po půl hodině odkryji poklici
a peču ještě asi 10 minut odkryté s teplotou staženou na 200 stupňů. Pokud
se vám zdá chléb moc tmavý, nechte jen 5 minut nebo naopak trochu přidejte.
Když peču na desce, dám si do varné konvice uvařit vodu. Vykynutý
bochník opatrně vyklopím na dřevěnou lehce pomoučenou lopatku (prodává se spolu
s deskou) a na té přenesu na desku do trouby. Do pekáčku na dno trouby pak hned
naliji vařící vodu, asi něco přes ¼ litru. Zavřu troubu a nechám péct 30 minut.
Pokud se mi chleba zdá světlý, přidám pak ještě 5 – 10 minut. Pak se nechá na
mřížce vychladnout.
Určitě to zkuste, stojí to za to, už chleba vůbec nekupujeme,
nechutná nám. když nemám čas na pečení kváskového, upeču aspoň nějaký rychlý
toustový chleba, recept určitě časem přidám. Prostě domácí chleba je úplně jiná
kategorie. A pokud jste jen trochu pečící, nebojte se to zkusit. První kvásek
jsem si koupila v Hradci Králové v pekárně v Mňam Mňamu na Hvězdě, mívají ho
tam v úterý. Ale existuje kvásková mapa na internetu, určitě jej seženete. Bývá
k dostání i na farmářských trzích.
Žádné komentáře:
Okomentovat