Tuhle
americkou klasiku jsem chtěla zkusit už dávno. Když jsem si četla recepty, tak
mě vždycky odradilo množství sýru, které si recept žádá. Nakonec to ale není
vůbec tak hrozné, když si člověk uvědomí, že sýr je tomto receptu jediná
nákladnější surovina a nakrmíte regiment, uděláte u nás doma oblíbené a nutné krabičky
na oběd do práce a do mrazáku pro příležitostně osiřelé obyvatele domácnosti,
které zachráníte od nudlí s kečupem.
Potřebujte:
- malá dýně Hokkaido
- asi 50 g másla
- 3 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky
- litr mléka
- 5 stroužků česneku
- asi 50 g anglické slaniny
- tymián
- 1 lžíce rajského protlaku
- muškátový oříšek
- sýr – 100 g čedaru,(kupuji v lidlu, výborný poměr cena/výkon), 100 g edameru, 100 g ementálu nebo levnějšího podobného sýru. Můžete použít i jiný aromatický sýr, který budete mít doma.
- 1,5 balíku těstovin. Neměla jsem po ruce zrovna makarony, takže jsem vlastně dělala makarony se sýrem bez makaronů
Dýni nakrájejte, bez
semínek dejte uvařit v malém množství nesolené vody. Pokud je pěkná, nemusíte
ani loupat. Když je měkká, slijte a rovnou v hrnci rozmačkejte na kaši.
Těstoviny uvařte al dente
v osolené vodě, slijte.
Z másla, mouky a mléka udělejte bešamel.
Pracujte ve velkém hrnci, je toho opravdu hodně, tak ať nemáte víc omáčky na
plotně než v hrnci. Na malé pánvičce osmahněte slaninu s česnekem a
tymiánem. To pak vhoďte do bešamelu. Chvíli vařte na mírném ohni, míchejte.
Vhoďte sýr, který jste
nastrouhali nahrubo. Míchejte, až se sýr rozpustí. Pak ochutnejte, bude potřeba
dosolit, opepřit. Trochu strouhněte muškátového oříšku.
Vmíchejte uvařené
těstoviny. Pokud máte kastrol nízký a široký a vhodný na pečení, můžete dát
rovnou do trouby rozpálené na 200 stupňů a pečte 30 minut. Jinak přendejte do
vhodného pekáče, já jsem si jej předtím vymazala máslem a vysypala strouhankou.
Je to výborné, vydatné
jídlo.
Žádné komentáře:
Okomentovat