pondělí 20. dubna 2015

Křenová omáčka

Klasická omáčka, kterou můžete dát jak v bezmasé variantě s vajíčkem tak s vařeným masem či uzeným. Může být s houskovým knedlíkem, já jsem tentokrát volila vařené brambory. (méně práce a dietnější verze)

Potřebujete:
  • menší miska strouhaného křenu
  • asi 20 g másla
  • hrst hladké mouky
  • 0,25 l i více vývaru nebo vody a přidejte kousek vývaru v kostce nejlépe v bio kvalitě a bez soli
  • asi 0,5 l mléka, může být samozřejmě smetana, chuťově je jistě lepší, ale mléko je taky v pořádku, pokud se musíte trochu více hlídat, my jsme měli omáčku k večeři, tak jsem se držela při zemi
  • sůl, pepř, bobkový list

Na másle lehce opražte mouku, opravdu jen krátce, neměla by hnědnout, ať se neztratí jemná chuť křenu v zapražené mouce. Zalijte studeným vývarem nebo vodou a usilovně míchejte metličkou, vymíchejte do hladké kaše, pokud je třeba a hmota je tuhá, přilijte ještě trochu vody a opakujte. Pokud máte vývar v kostce, tak asi půl kostky přidejte do omáčky. Když je hmota hladká, začněte přilívat mléko a dále míchejte metličkou. Vznikne vám hladká bešamelová omáčka. Osolte dle chuti, přidejte bobkový list a lehce opepřete. Míchejte a vařte zvolna za stálého míchání asi 10 minut, pokud se vám zdá, že omáčka moc houstne, přilijte mléko a dále vařte. Pak vhoďte křen a chvíli povařte. Dosolte dle potřeby, přidejte pár kapek citrónové šťávy.
Podávejte s vařeným bramborem nebo knedlíkem, vařeným masem nebo uzeným, s vejcem natvrdo.

Žádné komentáře: