Klasická
omáčka, kterou můžete dát jak v bezmasé variantě s vajíčkem tak
s vařeným masem či uzeným. Může být s houskovým knedlíkem, já jsem
tentokrát volila vařené brambory. (méně práce a dietnější verze)
Potřebujete:
- menší miska strouhaného křenu
- asi 20 g másla
- hrst hladké mouky
- 0,25 l i více vývaru nebo vody a přidejte kousek vývaru v kostce nejlépe v bio kvalitě a bez soli
- asi 0,5 l mléka, může být samozřejmě smetana, chuťově je jistě lepší, ale mléko je taky v pořádku, pokud se musíte trochu více hlídat, my jsme měli omáčku k večeři, tak jsem se držela při zemi
- sůl, pepř, bobkový list
Na
másle lehce opražte mouku, opravdu jen krátce, neměla by hnědnout, ať se
neztratí jemná chuť křenu v zapražené mouce. Zalijte studeným vývarem nebo
vodou a usilovně míchejte metličkou, vymíchejte do hladké kaše, pokud je třeba
a hmota je tuhá, přilijte ještě trochu vody a opakujte. Pokud máte vývar
v kostce, tak asi půl kostky přidejte do omáčky. Když je hmota hladká,
začněte přilívat mléko a dále míchejte metličkou. Vznikne vám hladká bešamelová
omáčka. Osolte dle chuti, přidejte bobkový list a lehce opepřete. Míchejte a
vařte zvolna za stálého míchání asi 10 minut, pokud se vám zdá, že omáčka moc
houstne, přilijte mléko a dále vařte. Pak vhoďte křen a chvíli povařte. Dosolte
dle potřeby, přidejte pár kapek citrónové šťávy.
Podávejte
s vařeným bramborem nebo knedlíkem, vařeným masem nebo uzeným,
s vejcem natvrdo.
Žádné komentáře:
Okomentovat