neděle 29. května 2016

Telecí pečeně se zeleninou


Telecí maso úplně běžně na pultech nevídám. Popravdě už ani masové pulty nesleduji. Kupuji maso v obchodě naprosto výjimečně. I toto telecí bylo od farmáře. Pekla jsem kýtu. Aby se maso nevysušilo, peče se při nižší teplotě a doba pečení je zhruba 20 – 30 minut na půl kila masa. Protože je velmi jemné a křehké, upeče se krásně do měkka. Jemné je i chuťově, nesnažím se jej proto nijak moc kořenit, aby se jemná chuť masa neztratila v přívalu jiných. Úplně stačí, když maso osolíte a opepříte.


Potřebujete:
  •  telecí kýtu
  •  sůl, pepř
  •  rostlinný olej
  •  ½ kg mrkve
  •  3 menší petržele
  •  2 – 3 menší cibule

Rozpalte troubu na 180 °C.
Nejdříve si připravte zeleninu. Mrkve omyjte, případně podle potřeby ostrouhejte a podélně nakrájejte na ¼, pokud jsou tlusté, tak i na menší dílky. Stejně si připravte petržel. Na válu si zeleninu lehce pokapejte olejem, osolte a proházejte, ať se omastí rovnoměrně.
Maso osolte a opepřete. V pekáči, kam se vám musí vejít maso i se zeleninou, rozehřejte olej a maso v něm ze všech stran zprudka opečte dozlatova.

Nechejte v pekáči a obložte zeleninou. Na dno nalijte asi 100 - 150 ml vody a dejte do trouby péct.

Dobu nastavte podle váhy masa, měla jsem kilový kus, nastavila jsem hodinu.
Po 30 minutách zkontrolujte, případně polijte maso i zeleninu výpekem.
Doporučená doba pečení na půl kila je 20 – 30 minut, jak jsem už psala. Ale to může být dost velký rozdíl ve finále ve výsledném stavu upečení masa. Sama bych příště volila na celé kilo 40 minut. Pokud máte rádi maso propečené plně, tak zvaně well done, pak je to jedno a na konci zkontrolujete teplotu uvnitř masa, případně nechejte plných 30 - 35 minut na půl kila váhy, abyste měli jistotu. Je to ale trochu škoda, nechat jemné telecí maso dosušit až do konce, není pak tolik šťavnaté. Proto pokud chcete maso růžové, případně krvavé, nastavte si celkový čas kratší, počítejte s 20 minutami na půl kila a na konci použijte masový zapichovací teploměr.
Zapíchněte jej do středu pečeně.
Pro krvavou úpravu by teplota měla být 55°C, pro medium 62 stupňů a well done 68 °C a více. Já jsem měla teplotu 64 stupňů a maso bylo růžové, křehké, výborné. Ale spíš medium/well done. Ale protože jsem měla ještě v úmyslu z části masa připravit vitello tonnato druhý den, tak jsem to neřešila, úprava byla optimální.
Takže resumé, pokud jste s vnitřní teplotou spokojeni, vyndejte maso na prkýnko a nechejte odpočívat. Nekrájejte jej hned, vytekla by vám všechna šťáva.

Pokud chcete pečínku ještě dodělat, dejte na pár minut do trouby, ale hlídejte si teplotu. Samozřejmě můžete maso péct i se zapíchnutým teploměrem, pokud takový máte a hlídat teplotu přímo na teploměru v troubě.
Zeleninu, co vám zbyla v pekáči, proházejte. Teplotu v troubě zvyšte na 200 °C a dejte ještě na 10 minut péct.

Po 10 – 15 minutách maso krájejte na tenké plátky, podávejte se zeleninou a třeba domácími těstovinami, bramborami nebo s bílým chlebem.

Žádné komentáře: