Telecí maso úplně běžně na pultech nevídám. Popravdě už ani masové pulty nesleduji. Kupuji maso v obchodě naprosto výjimečně. I toto telecí bylo od farmáře. Pekla jsem kýtu. Aby se maso nevysušilo, peče se při nižší teplotě a doba pečení je zhruba 20 – 30 minut na půl kila masa. Protože je velmi jemné a křehké, upeče se krásně do měkka. Jemné je i chuťově, nesnažím se jej proto nijak moc kořenit, aby se jemná chuť masa neztratila v přívalu jiných. Úplně stačí, když maso osolíte a opepříte.
Potřebujete:
- telecí kýtu
- sůl, pepř
- rostlinný olej
- ½ kg mrkve
- 3 menší petržele
- 2 – 3 menší cibule
Rozpalte troubu
na 180 °C.
Nejdříve si připravte zeleninu. Mrkve omyjte, případně podle potřeby ostrouhejte a podélně
nakrájejte na ¼, pokud jsou tlusté, tak i na menší dílky. Stejně si připravte
petržel. Na válu si zeleninu lehce pokapejte olejem, osolte a proházejte, ať se
omastí rovnoměrně.
Maso osolte a
opepřete. V pekáči, kam se vám musí vejít maso i se zeleninou, rozehřejte
olej a maso v něm ze všech stran zprudka opečte dozlatova.
Nechejte v pekáči a obložte zeleninou. Na dno nalijte asi 100 - 150 ml vody a dejte do trouby péct.
Dobu nastavte podle váhy masa, měla jsem kilový kus, nastavila jsem hodinu.
Nechejte v pekáči a obložte zeleninou. Na dno nalijte asi 100 - 150 ml vody a dejte do trouby péct.
Dobu nastavte podle váhy masa, měla jsem kilový kus, nastavila jsem hodinu.
Po 30 minutách
zkontrolujte, případně polijte maso i zeleninu výpekem.
Doporučená doba
pečení na půl kila je 20 – 30 minut, jak jsem už psala. Ale to může být dost
velký rozdíl ve finále ve výsledném stavu upečení masa. Sama bych příště volila
na celé kilo 40 minut. Pokud máte rádi maso propečené plně, tak zvaně well
done, pak je to jedno a na konci zkontrolujete teplotu uvnitř masa, případně
nechejte plných 30 - 35 minut na půl kila váhy, abyste měli jistotu. Je to ale
trochu škoda, nechat jemné telecí maso dosušit až do konce, není pak tolik šťavnaté. Proto pokud chcete maso růžové, případně krvavé, nastavte si
celkový čas kratší, počítejte s 20 minutami na půl kila a na konci
použijte masový zapichovací teploměr.
Zapíchněte jej
do středu pečeně.
Pro krvavou
úpravu by teplota měla být 55°C, pro medium 62 stupňů a well done 68 °C a více.
Já jsem měla teplotu 64 stupňů a maso bylo růžové, křehké, výborné. Ale spíš
medium/well done. Ale protože jsem měla ještě v úmyslu z části masa
připravit vitello tonnato druhý den, tak jsem to neřešila, úprava byla
optimální.
Takže resumé,
pokud jste s vnitřní teplotou spokojeni, vyndejte maso na prkýnko a
nechejte odpočívat. Nekrájejte jej hned, vytekla by vám všechna šťáva.
Pokud chcete pečínku ještě dodělat, dejte na pár minut do trouby, ale hlídejte si teplotu. Samozřejmě
můžete maso péct i se zapíchnutým teploměrem, pokud takový máte a hlídat
teplotu přímo na teploměru v troubě.
Zeleninu, co vám
zbyla v pekáči, proházejte. Teplotu v troubě zvyšte na 200 °C a dejte
ještě na 10 minut péct.
Žádné komentáře:
Okomentovat