Jednoduché a
lahodné jídlo, kde můžete spotřebovat zbylé vařené brambory a použít různé druhy
čerstvě vyrostlého jarního lupení.
Potřebujete:
- ¼ ČL sody
- 100 ml podmáslí
- 50 g másla
- stroužek česneku na jemno
- 2 plátky anglické slaniny – není nutné
- 400 – 500 g rozmačkaných vařených brambor
- 2 vejce
- 120 g hladké mouky
- ½ ČL prášku do pečiva
- misku mladých kopřiv nasekaných na jemno, případně mladý špenát, či směs různých bylin, jako je popenec, bršlice, jitrocel
- sůl, pepř
Na másle osmahněte
česnek a slaninu, přihoďte bylinky a lehce povařte, nechte mírně zchladnout.
Do mísy dejte
podmáslí s vajíčky, přidejte směs z pánve a brambory. Umíchejte
poměrně husté těsto. Osolte, opepřete.
Pánev potřete
vždy olejem a zvolna opékejte lívance.
Podávejte
s ochuceným bylinkovým tvarohem, se zakysanou smetanou.
Já jsem
tentokrát připravila lehce luxusnější verzi, která by se hodila i jako
pohoštění pro návštěvu. Pak by bylo vhodnější lívanečky dělat malinké, tak na
jedno sousto. Měla jsem v lednici uzeného lososa, tak jsem neodolala. Na
lívance jsem dala trochu zakysané smetany ochucené koprem a lehce osolené a na
to malý plátek lososa, trochu pepře a petrželky. Kombinace byla
výborná, lahodná a díky kysané smetaně i osvěžující.
Žádné komentáře:
Okomentovat