Není moc času.
Jistě to máte podobně. Jaro si vás vytáhne, chytí do spárů a nepustí. Ať už
máte zahradu nebo ne, musíte ven, začít nasávat ty přívaly energie. A nechce se
vám stát u plotny a trávit tam celé hodiny. Proto tolik miluji rychlé recepty,
anebo naopak ty pomalé, kde ale já pracuji jen chvíli na začátku celého procesu
a pak už nemusím dělat skoro nic. Neboli mohu dělat cokoli jiného, což znamená ruce do hlíny.
Pokud máte rádi
exotické chutě a nebojíte se jich, určitě recept vyzkoušejte. Jídlo je voňavé a
lahodné, zároveň pikantní a má svoji energii. Pokud máte třeba kosti s masem
a nevíte, jak je použít, je to ideální volba. Já jsem měla křížovou kost.
Jediný způsob, podobně jako u žeber (která by se taky do receptu hodila), jak
je využít, je pomalu péct nebo pomalu dlouze vařit. Ale samozřejmě můžete vzít
ramínko i kýtu. Základem je maso řádně potřít kořenící směsí, osolit a dlouze
péct pod pokličkou.
Jako přílohu
jsem zvolila rýži, do které jsem přidala trošku curry koření, okvětní lístky
měsíčku (mám jich z loňska ještě plný pytel, tak proto. Jednak dodáte
barvu a navíc je to léčivka). Přidala jsem do hrnce 2 tobolky kardamomu. Ale
pokud budete jíst s plackami, kuskusem nebo i s chlebem, taky si
pochutnáte. My jsme to otestovali hned po upečení. Zrovna nám vychladl kváskový
chléb, tak jsme si ukrojili plátek a jako čuňátka namáčeli do sosíku a
chrochtali blahem. Takže i zcela neafricky s naším chlebem je toto jídlo
výborné.
Potřebujete:
- jehněčí maso, kolik a jaké je v podstatě jedno. Jen kotletky se pro tento účel moc nehodí, resp. bylo by jich škoda. Ty využijete na nějakou rychlovku steakového typu. Nechejte maso odpočívat před přípravou při pokojové teplotě asi hodinu.
- směs koření
- trochu olivového oleje
- sůl
- přílohu
Kořenící směs
(množství je na základní dávku, asi polovina směsi mi zbyla, ale nedoporučuji
dělat moc velké dávky, koření by vám vyčichlo. Příprava je snadná, tak je lepší
připravovat čerstvé):
- 1 PL drceného římského kmínu
- 1 PL drceného koriandru
- 1 ČL čerstvě mletého pepře
- 1 ČL sladké uzené papriky
- 1 ČL kurkumy
- 1 ČL skořice
- ½ ČL mletého nového koření
- 1 ČL mleté citrónové kůry
Zapněte troubu
na 150 °C.
Do misky nalijte
asi 3 PL olivového oleje a nasypte do ní asi 3 PL směsi. Pokud je směs
dostatečně tekoucí, klidně koření ještě přidejte. Namažte na maso a vetřete
pořádně do všech záhybů.
Pak dejte maso do pekáče a ještě směsí posypte, ať je
opravdu dost okořeněné. Posolte mletou hrubou solí. Podlijte, ať je na dně
pekáče asi 1 – 1,5 cm vody. Přiklopte a dejte do trouby. Nastavte čas na 3
hodiny. Po 2 hodinách pekáč otevřete a maso polijte vypečeným tukem. Ochutnejte
výpek (pozor PÁLÍ!) a pokud je třeba, tak jej dosolte. Přiklopte opět poklicí a
dejte dopéct.
Maso nakrájejte
nebo natrhejte, pořádně polijte výpekem a podávejte s přílohou podle vaší
volby.
Žádné komentáře:
Okomentovat