Nebojte se je
občas vyzkoušet, vegetariánské hambáče. Budete překvapeni, jak si pochutnáte.
V kombinaci s dalšími stavebními kameny sendviče, jako jsou třeba
jednoduchý Coleslaw salát, pickles, čerstvá zelenina cibule a různé ochucené omáčky, bude váš
burger vážně pecka. Důležité je hmotu dobře okořenit, nebát se výraznějších
chutí, případě nějaké exotické ingredience.
Už jsem nějaké
zkoušela a abych se vyhnula smažení, tak placky dávám na plech potřený tenkou vrstvou
oleje a z vrchní strany je lehce omastím pomocí mašlovačky. Stačí málo,
pak peču na 200 stupňů asi 20 minut, podle barvy. Kromě toho, že nebudou vaše
placky mastné, je také minimální riziko, že je rozbijete obracením při
smažení. Jsou křehké, ale i když drží těsto pěkně pohromadě, vždycky mají větší
tendenci se rozlomit při manipulaci. Je dobré je přenášet širokou obracečkou i
po upečení.
Potřebujete:
- 2 - 3 červené řepy, můžete je jednoduše uvařit do měkka v papiňáku. Ale lepší budou chutnat, když je omyjete, nakrájíte na kostičky a lehce omastíte na plechu. Pro tento účel nesolte, pokud byste takto připravovali přílohovou řepu, což vřele doporučuji, tak osolte a posypte třeba rozmarýnem nebo tymiánem. Dejte do trouby rozpálené na 200 ° C na 20 minut. Nechejte vychladnout a pak v robotu rozsekejte, ale ne úplně na hladkou kaši, nechejte jí strukturu.
- 1 hrnek sušené quinoy. Dejte ji vařit ve 2 hrncích vody s ½ ČL soli asi na 20 – 30 minut.
- 2 vejce
- 1 hrnek strouhaného sýru (čedar, parmezán, pecorino nebo jiný výraznější sýr)
- žampióny, ideálně velké portobello. Nakrájejte klobouky na asi 1 cm plátky, osolte opepřete a opečte pěkně dozlatova na olivovém oleji, můžete přidat tymián
- 3 – 4 hrsti strouhanky, podle potřeby
- 3 stroužky česneku
- 2 ČL drceného římského kmínu
- sůl, pepř
- 2 PL sekaných bylinek (tymián, petrželka)
- na obložení sendviče – grilovací omáčku, případně kečup, sýr, ochucenou majolku, salát, rajče nebo naloženou zeleninu. Je už víceméně na vás, co máte rádi
V míse
smíchejte nasekanou řepu a uvařenou quinou.
Zatím je to hodně sypká směs.
Přidejte 2 vejce, sýr a strouhanku, koření a bylinky, nastrouhaný česnek,
osolte, opepřete a pořádně míchejte. Vznikne vám lepivá hmota a to už je lepší.
Přidejte podle potřeby ještě strouhanku. Ochutnejte, jestli je těsto dost
slané a dejte do lednice odpočívat a vychladit, bude se s hmotou lépe pracovat.
Mezitím si připravte
žampiónové plátky.
Na coleslaw nahrubo nastrouhejte 2 – 3 mrkve. Pokud máte zelí,
tak asi 1 hrnek čerstvých listů na jemné nudličky. Ale pokud nemáte, stačí i pouhá mrkev. Osolte
ji, opepřete a přidejte asi 1 ČL citrónové šťávy a 1 PL majonézy. Můžete přidat
i 1 ČL grilovací omáčky s uzenou příchutí.
Do malé mističky
dejte 2 PL majonézy zamíchejte s 1 ČL buď grilovací omáčky nebo kečupu nebo
hrubozrnné hořčice nebo ½ ČL kari koření. Přidejte asi 2 PL zakysané smetany a
trochu opepřete.
Připravte si
zeleninu.
Rozehřejte
troubu na 200 stupňů.
Z lednice
vyndejte hmotu na karbanátky a rukou vytvarujte asi 1 – 1 ½ cm silné placky
veliké jako houstičky, do kterých je budete dávat. Ty si můžete upéct podle
receptu zde.
Obalte placky opatrně ve strouhance a dejte na plech
s olejem, omastěte z vrchní strany a dejte upéct do trouby. Trvá to
asi 20 minut, až je zlatavá strouhanka na povrchu.
Vyndejte
z trouby.
Housku potřete
majonézou a jednu stranu ještě grilovací omáčkou. Dejte do housky zeleninový burger, houby, sýr, kyselou zeleninu, coleslaw, salát a
přikryjte zase houskou.
Žádné komentáře:
Okomentovat