Skvělé
houstičky, které můžete upéct doslova na poslední chvíli. Je to vlastně taková
obdoba irského soda bread nebo scones, které se taky pečou s práškem do
pečiva. S tvarohem je těsto krásně vláčné. Odpoledne jsem přivezla domů 2
farmářské tvarohy, takže bylo jasné, co bude k večeři. Jeden tvaroh padl
na houstičky a druhý na pomazánku s medvědím česnekem, který jsem ještě
posbírala na zahradě.
Mám ho jen docela malinko, tak akorát na pomazánku
nebo něco malého.
Potřebujete:
- 40 g rozpuštěného másla
- 250 g tvarohu
- 1 vejce
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 15 g prášku do pečiva
- 1 ČL soli
- vejce nebo trochu mléka na potření housek a dýňová a slunečnicová semínka nebo mák na posypání
Na obložení:
- 250 g tvarohu
- několik listů medvědího česneku
- olivový olej
- špetku hrubé mořské soli
- 2 PL sterilované kapie na drobné kousky
- 4 vařená vejce
Příprava těsta
je velmi jednoduchá. Dejte všechny ingredience najednou do mísy a zamíchejte. Pokud
by byla hmota velmi lepivá, což se může stát, protože každý tvaroh je jinak
mokrý, tak přisypte trošku mouky, ale opatrně, ať to nepřeženete.
Nechejte
chvíli odpočívat, tak 15 minut. Vyndejte těsto na vál a rozdělte na 6 dílů, zformujte
bochánky nebo rolky, přikryjte a nechejte opět odpočívat asi 15 minut. Mezitím
si rozpalte troubu na 200 °C, dolů dejte malý pekáček zatím bez vody. Tu si
dejte vařit do varné konvice, když je trouba horká.
Houstičky
potřete rozkvedlaným vejcem nebo trochou mléka a posypte semínky.
Dejte do
trouby a do pekáčku hned nalijte vařící vodu z konvice. Zavřete troubu a
pečte asi 20 – 25 minut do zezlátnutí.
Pak vyndejte vychladnout
na mřížku.
Na pomazánku si
nejdříve připravte pastu z medvědího česneku. Dejte nakrájené nebo
natrhané listy do hmoždíře, přidejte špetku hrubé soli a trochu olivového oleje
a utřete.
Smíchejte s tvarohem spolu s krájenou paprikou a 2 vejci
natvrdo prolisovanými sítkem na vajíčka nebo nakrájenými na drobné kostičky.
Pokud je třeba, tak dosolte, opepřete.
Na vychladlé houstičky dejte pomazánku a
ozdobte dílky vajíčka, paprikou a nadrobno nakrájeným listem česneku.
2 komentáře:
Medvedi cesnek nam roste kousek pred domem a jsou ho tam snad tuny, vetsinou ho susim nebo zmrazim a cerstvy jde vetsinou do polevky nebo taky do pomazanky. Ty housticky vypadaji dobre a spaldovou mouku zrovna mam, tak to zkusim. Akorat ze u me to doma pecene pecivo vypada sice hezky, ale chutna divne, jeste jsem na to neprisla, kde delam chybu. B.
Když peču chleba z kvasku, tak ten chutná vždycky dobře, chlebově. Zkouším i různé jiné toustové chleby a podobné věci, houstičky a tak. Někdy bych řekla, že chuť je trochu jiná než bych čekala. Přisuzuji to chuti celozrnné mouky. Tyhle housky taky chutnají jinak než ty z obchodu, je to zase jiný typ těsta, s kypřícím práškem, tak to je jiné. Ale chutnali nám moc. Z.
Okomentovat