pondělí 25. dubna 2016

Tvarohové nekynuté celozrnné houstičky ze špaldové mouky s pomazánkou s medvědím česnekem


Skvělé houstičky, které můžete upéct doslova na poslední chvíli. Je to vlastně taková obdoba irského soda bread nebo scones, které se taky pečou s práškem do pečiva. S tvarohem je těsto krásně vláčné. Odpoledne jsem přivezla domů 2 farmářské tvarohy, takže bylo jasné, co bude k večeři. Jeden tvaroh padl na houstičky a druhý na pomazánku s medvědím česnekem, který jsem ještě posbírala na zahradě. 


Mám ho jen docela malinko, tak akorát na pomazánku nebo něco malého.

Potřebujete:
  •  40 g rozpuštěného másla
  •  250 g tvarohu
  •  1 vejce
  •  300 g celozrnné špaldové mouky
  •  15 g prášku do pečiva
  •  1 ČL soli
  •  vejce nebo trochu mléka na potření housek a dýňová a slunečnicová semínka nebo mák na posypání

Na obložení:
  •  250 g tvarohu
  •  několik listů medvědího česneku
  •  olivový olej
  •  špetku hrubé mořské soli
  •  2 PL sterilované kapie na drobné kousky
  •  4 vařená vejce

Příprava těsta je velmi jednoduchá. Dejte všechny ingredience najednou do mísy a zamíchejte. Pokud by byla hmota velmi lepivá, což se může stát, protože každý tvaroh je jinak mokrý, tak přisypte trošku mouky, ale opatrně, ať to nepřeženete. 

Nechejte chvíli odpočívat, tak 15 minut. Vyndejte těsto na vál a rozdělte na 6 dílů, zformujte bochánky nebo rolky, přikryjte a nechejte opět odpočívat asi 15 minut. Mezitím si rozpalte troubu na 200 °C, dolů dejte malý pekáček zatím bez vody. Tu si dejte vařit do varné konvice, když je trouba horká.
Houstičky potřete rozkvedlaným vejcem nebo trochou mléka a posypte semínky. 

Dejte do trouby a do pekáčku hned nalijte vařící vodu z konvice. Zavřete troubu a pečte asi 20 – 25 minut do zezlátnutí.
Pak vyndejte vychladnout na mřížku.


Na pomazánku si nejdříve připravte pastu z medvědího česneku. Dejte nakrájené nebo natrhané listy do hmoždíře, přidejte špetku hrubé soli a trochu olivového oleje a utřete. 

Smíchejte s tvarohem spolu s krájenou paprikou a 2 vejci natvrdo prolisovanými sítkem na vajíčka nebo nakrájenými na drobné kostičky.

Pokud je třeba, tak dosolte, opepřete. 
Na vychladlé houstičky dejte pomazánku a ozdobte dílky vajíčka, paprikou a nadrobno nakrájeným listem česneku.






2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Medvedi cesnek nam roste kousek pred domem a jsou ho tam snad tuny, vetsinou ho susim nebo zmrazim a cerstvy jde vetsinou do polevky nebo taky do pomazanky. Ty housticky vypadaji dobre a spaldovou mouku zrovna mam, tak to zkusim. Akorat ze u me to doma pecene pecivo vypada sice hezky, ale chutna divne, jeste jsem na to neprisla, kde delam chybu. B.

Zdena řekl(a)...

Když peču chleba z kvasku, tak ten chutná vždycky dobře, chlebově. Zkouším i různé jiné toustové chleby a podobné věci, houstičky a tak. Někdy bych řekla, že chuť je trochu jiná než bych čekala. Přisuzuji to chuti celozrnné mouky. Tyhle housky taky chutnají jinak než ty z obchodu, je to zase jiný typ těsta, s kypřícím práškem, tak to je jiné. Ale chutnali nám moc. Z.