sobota 9. dubna 2016

Lívance s ovesnými vločkami a podmáslím


Výborné a snadné lívance, které díky vločkám mají svou chuť a díky podmáslí jsou krásně nadýchané. Vlastní úprava a dochucení lívanců je velmi variabilní, záleží na tom, co máte rádi a také co zrovna máte v lednici či mrazáku. Já jsem vylovila půl sáčku mraženého bobulové směsi. 

Od jisté doby mi nejvíc chutná mražené ovoce jen zvolna ohřáté, nepřidávám žádný škrob, aby vznikla hustší omáčka. Podle potřeby ovoce dosladím třtinovým cukrem a šťávu nechávám tak jak je. Vsákne se pak do lívanců a nám to tak moc chutná. Neměla jsem po ruce ani tvaroh, tak jsem jen lehce přisladila zakysanou smetanu domácím vanilkovým cukrem. Děti jedly později a lívance před ozdobením si přihřáli lehce v mikrovlnce, vůbec netratily na vláčnosti a nadýchanosti. Jen při ohřívání tímto způsobem je třeba nastavit menší (poloviční) výkon trouby, jinak z pečiva budete mít hadr, který rychle ztuhne při chladnutí.


Potřebujete:
  •  1 hrnek vloček, pokud máte jemné, lehce sekané vločky, tak je to jednodušší. Pokud klasické celé, prožeňte je mixérem a lehce posekejte.
  •  1 ½ hrnku hladké mouky, můžete dát jemnou hladkou špaldovou mouku
  •  1 PL třtinového cukru
  •  1 ½ ČL prášku do pečiva z vinného kamene
  •  1 ČL sody
  •  špetku soli
  •  1 ½ hrnku podmáslí
  •  1 vejce

Vločky nemočte aspoň na půl hodiny do podmáslí, můžete je nechat i déle nebo přes noc v lednici. Do mouky vmíchejte všechny ostatní suché ingredience. Pak zamíchejte do vločkové hmoty vejce. Opatrně vmíchejte suchou směs, nepřemíchejte.
Smažte na malém množství rostlinného oleje nebo ghí pomalu z obou stran.

Servírujte, jak máte rádi. Doporučuji nějaké ovoce a ochucený tvaroh nebo zakysanou smetanu, případně banán a čokoládovou omáčku nebo javorový sirup. Tyhle lívanečky ale díky vločkám mají strukturu a chuť a právě se šťavnatou ovocnou omáčkou jdou krásně dohromady.



2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Livance jsem nikdy nedelala, jen palacinky a s vlockama by to mohlo byt zajimave. Udelala jsem ti trochu reklamu, snad ti to nevadi. Poslala jsme odkaz na tvuj web Simone, Ivone a Alene ... byly mile prekvapeni, co krasneho tvoris. Simona napsala, ze az te potka na nejakem srazu, tak te vyzpovida. :-)
Pozdravm vsem ... Brona.

Zdena řekl(a)...

Lívance obecně jsou vážně moc dobré a hlavně je dělávám k víkendové snídani, je to pak taková pohoda, když ještě vyjde počasí...den radostně začíná. Z.