čtvrtek 21. dubna 2016

Jogurtový koláč s olivovým olejem


Že to je divné a nemůže to dobře chutnat. Omyl, je to výborný, vláčný koláč. Do těsta jsem dala ještě mák a mražené meruňky na kousky v rámci programu – vyčisti svůj mrazák.

V Itálii dělají koláč s olivovým olejem celkem běžně, často vyloženě citrónový, po dnešním testu se do něj časem určitě taky pustím. Pekla jsem z celozrnné pšeničné mouky, která ale celkově byla spíš jemnější, ne moc hrubá. Koláč jsem sladila medem a s množstvím uvedeným v receptu je koláč jen mírně sladký, ale plánovala jsem ho pokapat javorovým sirupem, takže celkově pak byl sladký přesně tak akorát. Pokud byste nekapali navrch sirup nebo med, je asi vhodné, osladit těsto primárně více.

Potřebujete:
  •  180 g bílého jogurtu
  •  125 ml olivového oleje
  •  3 vejce
  •  150 g medu, pokud budete kapat sladké navrch při podávání. Pokud ne, dejte rovnou 200 g medu
  •  200 g celozrnné pšeničné mouky, jemnější hrubosti.
  •  1 ½ ČL kypřícího prášku z vinného kamene
  •  ½ ČL sody
  •  ¼ ČL soli
  •  šťávu a kůru z půlky chemicky neošetřeného citrónu
  •  1 ČL vanilkového extraktu
  •  3 PL nemletého máku
  •  meruňky nebo jiné mražené i čerstvé ovoce, stačí dát jen řídce na koláč, ať tam nedostanete moc vody, ale můžete ovoce i úplně vynechat

Troubu rozpalte na 180 °C. A do formy 25 – 30 cm si připravte pečící papír nebo formu vymažte.

V míse nebo v robotu šlehejte vajíčka, ale jen ať lehce zesvětlají, ne do pěny. Pak postupně za stálého míchání přilévejte tenkým pramínkem olej. Jogurt v misce smíchejte s medem a přilévejte pomalu k vaječné směsi. Teď vám začne houstnout. V druhé nádobě si smíchejte všechny sypké ingredience a přisypte a vmíchejte je po částech do těsta. A je to. Nalijte do formy a navrch dejte ovoce, pokud se jej chystáte použít.

Dejte do trouby a pečte 30 – 40 minut, než je koláč na povrchu zlatý až karamelový. 

Vyndejte a nechejte aspoň půl hodiny chladnout. My jsme tak dlouho nevydrželi a nic se nestalo. 

Povrch můžete pokapat medem nebo javorovým sirupem.


4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Urcite vyzkousim, je tam mak a ten miluji, zavarene merunky ne, tak dam neco jineho. Jinak olivovy olej do buchty obcas taky pouzivam.Pozdrav ze zasnezeneho Thüringerbergu zasila B.

Zdena řekl(a)...

No, u nás sice nesněží, ale neni k tomu daleko. Meruňky zavařené taky nedělám, ale tyhle byly mražené, tak to ve výsledku bylo stejné, jako bych upekla z čerstvých. Ale určitě může být i jiné ovoce. I bez ovoce by byl koláč dobrý, zase jiný. Z.

Anonymní řekl(a)...

Kolac jsem upekla a vsem chutnal, dala jsem do nej cerstve boruvky.B

Zdena řekl(a)...

Děkuji za zprávu, jsem ráda, že vám chutnal, Z.