úterý 14. července 2015

Soba nudle se zelím, žampiony a lososem


Celý tenhle recept vyrostl kolem nového zelí, nedokázala jsem odolat. Čerstvé zelí je lahůdka. Původně jsem zamýšlela nějaký lehký salát se zeleninou, jenže celý den pršelo a udělal se zima, že jsem musela vymyslet recept, který člověka trochu vytopí. Nakonec to nebylo až tak náročné, měla jsem v lednici žampióny, zbytek špenátu ze záhonu a hotové kousky lososa.
Potřebujete:
  •  kousek zázvoru velikosti palce
  •  3 stroužky česneku
  •  listy nového bílého zelí nakrájené na nudličky, asi ½ litrová miska
  •  podobné množství jiné zeleně, měla jsem špenát, ale v podstatě by mohla být i mrkev nekrájená loupáčkem na brambory na tenké pásky nebo jiná oblíbená zelenina, klidně i červená paprika na nudličky
  •  asi 10 malých žampiónů na plátky
  •  kousky hotové ryby nebo kuřecí maso na nudličky, stačí trochu
  •  ¼ hrnku sójové omáčky
  •  1/2 hrnku vody
  •  1 PL cukru
  •  1 PL škrobu
  •  2 PL sezamových semínek
  •  hrst nesolených buráků
  •  balení soba nudlí nebo jiných asijských nudlí, ale může být i rýže, podle chuti a toho, co máte po ruce

V hrnku smíchejte sójovou omáčku s vodou, cukrem a škrobem.
Na pánvi nasucho lehce opražte sezam, dejte do mističky, to samé udělejte s buráky.
Dejte do woku asi 3 PL rýžového nebo sezamového oleje, osmahněte na něm zlehka zázvor a česnek, pokud budete dávat kuřecí maso, opečte jej a dejte bokem v pánvi. Pokud ne, vhoďte žampióny a opékejte dozlatova, přidejte zelí a opékejte, až zavadne. Pak přihoďte špenát nebo mrkev a opékejte. Zelenina pustí šťávu. Přidejte polovinu omáčky a podle potřeby přilijte, ať směs není suchá. Pokud se vám zdá, že je příliš hustá, přilijte trochu vody. Vhoďte arašídy. Ochutnejte.
Uvařte nudle dle návodu.

Do misky dejte porci nudlí, navrch směs z pánve a roztrhejte navrch kousky ryby, můžete lehce zakápnout sójovou omáčkou nebo omáčkou z woku, posypte sezamovým semínkem.

Žádné komentáře: