Tento koláč je celkem univerzální. Ovoce
můžete různě obměňovat podle toho, co zrovna máte po ruce. Já jsem použila
ostružiny mražené a koláč byl vynikající. Díky náplni z ricotty, která je
sladká, je vhodné i kyselé ovoce.
Potřebujete na těsto:
- 1 hrnek jemně mletých mandlí
- ¾ hrnku jemné špaldové mouky, případně hladké mouky
- 40 g studeného másla
- špetka soli
- 5 PL studené vody
Náplň:
- 1 balení ricotty
- 1/2 kelímku zakysané smetany
- 1PL špaldové mouky
- 1 vejce
- 4 PL cukru nebo hnědého cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- strouhaná kůra z poloviny chemicky neošetřeného citrónu
- špetka soli
Smíchejte všechny ingredience na náplň v misce.
Ochutnejte, případně trochu doslaďte, pokud ovoce máte hodně kyselé.
Rozpalte troubu na 180 °C.
Vyndejte těsto z lednice a natlačte jej
do formy o průměru 30 cm.
Nandejte náplň a poklaďte ovocem.
Navrch posypte
drobenkou.
Drobenku dělám jednoduše vždy odhadem. Měl by být asi 1 hmotnostní díl cukru, 1 studeného másla na 2 díly polohrubé mouky. Často používám hnědý cukr a celozrnnou nebo špaldovou mouku, případně část mouky nahradím mletými mandlemi nebo ovesnými vločkami. Můžete
přidat trochu skořice.
Peče se asi 40 – 50 minut, ke konci
hlídejte.
Žádné komentáře:
Okomentovat