pátek 17. července 2015

Ostružinový koláč z mandlového těsta s ricottou

Tento koláč je celkem univerzální. Ovoce můžete různě obměňovat podle toho, co zrovna máte po ruce. Já jsem použila ostružiny mražené a koláč byl vynikající. Díky náplni z ricotty, která je sladká, je vhodné i kyselé ovoce.
Potřebujete na těsto:
  •  1 hrnek jemně mletých mandlí
  •  ¾ hrnku jemné špaldové mouky, případně hladké mouky
  •  40 g studeného másla
  •  špetka soli
  •  5 PL studené vody
Zpracujte ingredience na těsto, dejte zakryté do lednice.
Náplň:
  •  1 balení ricotty
  •  1/2 kelímku zakysané smetany
  •  1PL špaldové mouky
  •  1 vejce
  •  4 PL cukru nebo hnědého cukru
  •  1 ČL vanilkového extraktu
  •  strouhaná kůra z poloviny chemicky neošetřeného citrónu
  •  špetka soli
Na koláč jsem použila více ricotty, měla jsem asi 350 g.
Smíchejte všechny ingredience na náplň v misce. Ochutnejte, případně trochu doslaďte, pokud ovoce máte hodně kyselé.
Rozpalte troubu na 180 °C.
Vyndejte těsto z lednice a natlačte jej do formy o průměru 30 cm.

Nandejte náplň a poklaďte ovocem.

Navrch posypte drobenkou. 

Drobenku dělám jednoduše vždy odhadem. Měl by být asi 1 hmotnostní díl cukru, 1 studeného másla na 2 díly polohrubé mouky. Často používám hnědý cukr a celozrnnou nebo špaldovou mouku, případně část mouky nahradím mletými mandlemi nebo ovesnými vločkami. Můžete přidat trochu skořice.


Peče se asi 40 – 50 minut, ke konci hlídejte.

Žádné komentáře: