Thajské curry je
velmi jednoduché na přípravu, zejména díky tomu, že hlavním nositelem chuti je voňavá curry pasta, které existuje mnoho druhů. Ale v podstatě je jedno, kterou do
tohoto receptu použijete. Pokud máte doma, dejte, co je na skladě. Pokud byste pastu
kupovali, doporučuji pro začátek, pokud bude na výběr, sáhnout po méně pálivé,
i tak to bude dost.
Potřebujete:
- 2 menší cukety
- 2 mrkve
- 2 velké nebo odpovídající počet malých cibulí
- 2 – 3 stroužky česneku
- 3 – 4 cm zázvoru
- curry pastu asi 2 ČL
- 2 lžíce ghí, přepuštěného másla, pokud nemáte, dejte olej
- 1 malá konzerva kokosového mléka
- 1 - 2 ČL limetové nebo citrónové šťávy, pokud nemáte limetu. Ta je však pro své aroma vhodnější.
- 1 PL hnědého nebo palmového cukru
- pár lístků asijské bazalky. Sháněla jsem urputně indickou posvátnou bazalku Thulsi, ale semínka neměli, asi neklíčila. Objednala jsem si sazenici, která mi přišla v dobrém stavu, ale nepřežila. Pak jsem sehnala v Hornbachu indonéskou bazalku, nevím, jestli je stejná jako thajská bazalka. Ale voní trochu jinak než naše, exotičtěji, tak používám tu. Myslím ale, že můžete přihodit i naši bazalku.
- kostka uzeného tofu
- hrst zeleného koriandru
Nakrájejte
cibuli a česnek nadrobno. Mrkev na kostičky a cuketu podélně rozkrojte a nakrájejte
na asi 1 cm silné dílky.
Rozpalte pánev,
dejte tuk a opečte cibuli s česnekem, jak začne zlátnout, přidejte mrkev a
opékejte.
Pak přidejte curry pastu, opékejte, nechte rozvonět. Vhoďte cuketu a
pokračujte v opékání.
Je třeba míchat, nechte spíš silnější plamen (my plynaři,
ostatní musí regulovat, jak jsou zvyklí). Osolte. Cuketa pustí šťávu. Přidejte
kokosové mléko, lehce stáhněte plamen. Přikryjte a chvíli duste, aby cuketa
nebyla syrová, ale nechceme ji ani rozvařit na kaši, tak hlídejte, jde to
celkem rychle.
Odkryjte, nechte trochu vyvařit přebytečnou tekutinu, šťáva se
zahustí. Přidejte cukr, limetovou šťávu, podle potřeby dosolte. Vhoďte nasekané
koriandrové lístky (trochu si nechte na zdobení) a bazalku.
Tofu nakrájejte
na kousky a opečte na pánvičce dozlatova.
Podávejte s nudlemi
nebo rýží, přidejte tofu a koriandr.
Žádné komentáře:
Okomentovat