Tenhle recept na
lívance používám už mnoho let a je vážně geniálně jednoduchý. Doma jsme
dělávali lívance z podmáslí, které jsou s tímhle velmi podobné, ale
musely se zvlášť ušlehat bílky a vmíchat do těsta. Tento recept jsou v podstatě domácí instantní lívance. Jsou lehké, nadýchané, výborné. Recept jsem
obšlehla od Nigelly Lawson, ke které může mít kde kdo plno výhrad, ale já na ní
nedám dopustit. Už ji sice pár let nesleduji, protože nemám vůbec čas, ale ona
a Jamie Oliver mají hlavní podíl na tom, že jsem se pro vaření nadchla, nebála se ničeho a naučila
se věci dělat rychle a jednoduše, aspoň tam, kde to jde. Recept je skvělý v tom,
že směs mám připravenou ve větší sklenici a odeberu jen tolik dávek, kolik
potřebuji. Pak zase jednoduše domíchám další a je připraveno k použití později.
Potřebujete:
- 600 g hladké mouky
- 3 PL prášku do pečiva (používám z vinného kamene)
- 2 ČL jedlé sody
- 1 ČL soli, stačí méně
- 40 g vanilkového cukru (ten je v originálním receptu, ale já ho už dávno nedávám, dělám těsto bez cukru, sladkého na lívancích je pak i tak až dost)
Směs dobře
promíchejte, pokud máte velkou sklenici, tak můžete dát přímo do ní a pak
prohrkat. Nebo promíchejte v míse a dejte do sklenice nebo jiné uzavřené
nádoby.
Na vlastní
přípravu těsta potřebujete – pro 2 osoby:
- 150 g této směsi (odpovídá to 1 hrnku, což zásadně zjednodušuje přípravu, jen odsypete hrnek směsi do misky)
- 1 vejce
- 1 hrnek (250 ml) mléka, používám však téměř výhradně podmáslí
- 1 PL rozpuštěného másla nebo oleje
Pokud děláte pro
více lidí, jednoduše uděláte více dávek najednou. Zamíchejte těsto a smažte
lívance, jak jste zvyklí. Dávám je do lívanečníku po 1 polévkové lžíci.
Lívanečník vždy před novou dávkou jen vytřu mašlovačkou namočenou v oleji,
takže nejdou ani mastné. Teď mě napadlo, že příště použiji přepuštěné máslo
ghí.
Určitě se
nebojte recept vyzkoušet, je takzvaně blbovzdorný a velmi rychlý.
Žádné komentáře:
Okomentovat