Špaldu zkrátka miluju. Jednak
mi moc chutná, má krásné jméno a jednak je to tradiční stará plodina, odolná,
zdravá, nezkažená. Asi to ale nebude na věky, i špaldu budou kultivovat,
vymýšlet nové odrůdy a dojde i na ni.
Shlédla jsem video s testem bio mouk, kde v bio celozrnných
moukách byly mykotoxiny na horní hranici povolených limitů. To mě dostalo. Myslela jsem si, že se mouky, resp. zrna, se na mykotoxiny testují. Špaldová mouka byla čistá, špalda je zkrátka odolnější.
Tuhle baštu jsem
dělala letos místo zelňačky, na kterou nějak nedošlo.
Misku špaldy namočíte den předem do vody, tu párkrát vyměňte. Druhý den pak v nové vodě uvařte do měkka s trochou soli, můžete
přidat bobkový list a nové koření. Je to opravdu za chvilku, za 15 - 20 minut. Jinak bez
namočení předem to trvá déle, tak asi 40 – 50 minut.
Potřebujete:
- misku vařené špaldy, množství je libovolné, variabilní, dle vašich potřeb
- stejné množství kysaného zelí, mám plný zelák domácího zelí, tak jsem prostě nabrala, ale jinak bych to odhadla na 1 balíček zelí
- 2 stroužky česneku
- dobrou klobásku nebo uzenou náhražku masa, jakou máte rádi, je to na vás. Já jsem měla domácí šunkovou klobásku v mrazáku, tak jsem se rozhodla ji spotřebovat. Skoro uzeniny nekupujeme, už jsem si řekla, že je úplně vyřadíme, není to zdravé, ani když jsou domácí. Ale přeci to teď nevyhodím, když je mám doma.
- 1 ČL majoránky
- ½ ČL kmínu
- rostlinný olej
Zelí
propláchněte, nakrájejte na menší kusy, osmahněte na oleji, podlijte trochou
vody (tak do 100 ml) a poduste do měkka.
Ve větším hrnci
osmahněte nakrájenou klobásku, pak přidejte česnek a opékejte, zatím jsem tuk
nedávala, pustila nějaký samotná klobása. Pokud byste použili třeba tofu nebo tempeh, použijte trochu oleje. Přisypte majoránku a kmín. Potom
přidejte vařenou špaldu, asi lžíci oleje a opékejte. Nakonec vmíchejte
uvaření zelí, Dosolte, pokud je třeba.
Je to vážně
dobrota, musela jsem se krotit. Je to podobné jako s haluškami, tam taky
nevím, kdy přestat. :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat