středa 25. května 2016

Rebarborový džem s vanilkou


Je doba, kdy sklízíme rebarboru, je na pultech obchodů. Měla by se konzumovat zhruba do půlky června, pak narůstá v rostlině množství kyseliny šťavelové a není pak již vhodná ke konzumaci. Nezapomeňte, že k jídlu jsou jen řapíky, listy ani jiné části rostliny nejezte. Pokud máte rebarboru na zahradě a není to letitý gigant, tak ji také nezapomeňte šetřit. U mladších rostlin nesbírejte víc než zhruba 1/3 řapíků, ať ji příliš nevysilujete. To je i můj případ. Sklidila jsem přes půl kila řapíků a tím pro letošek nejspíš končím. Uvidím, jestli ještě přiroste více listů, ale trápit ji chudinku nechci.


Čtvrt kila odřezaných dolních narůžovělých konců použiji na džem a zbytek zelených části na koláč, který bude následovat.
Řapíky omyjte, listy odřežte.

Na 3 malé skleničky džemu potřebujete:
  •  250 g na kousky nakrájených řapíků rebarbory
  •  125 g pravého vanilkového cukru. Ten si vyrábím sama. Pokud bych džem dělal z většího množství rebarbory, dala bych jen cukr obyčejný a semínka z 1 vanilkového lusku. Ale protože jsme měla jen malou potřebu cukru, byl by 1 lusk příliš mnoho.
  •  asi 2 PL vody
  •  ½ ČL citrusového pektinu
  •  kůra a šťáva z ½ bio citrónu

Rebarboru nakrájejte na kousky a dejte do kastrůlku, přidejte citrónovou kůru a duste s trochou vody na mírném ohni, míchejte, až se začne rebarbora rozvářet. Cukr smíchejte s pektinem a přidejte k rebarboře a vařte. Přidejte citrónovou šťávu, pár minut povařte. Můžete zkusit želírování na vychlazeném talířku který dáte i s džemem na chvíli do lednice.
Plňte do sterilizovaných sklenic, zavíčkujte.
Marmeláda je výborná, nakyslá, ne moc sladká.





2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Rebarboru mame na zahradce taky, tak zkusim tu marmeladu a pozdeji i tu buchtu o ktere pises :-) B.

Zdena řekl(a)...

Ahojda, obojí bylo moc dobré. Mám ráda tu nakyslou chuť v kombinaci se sladkým, není to pak taková nuda. 😅 Marmelády jsem dělala jen trochu, chronicky nestíháme ujidat, tak se držím při zemi. Všechny zdravím, Zdena.