Je doba, kdy
sklízíme rebarboru, je na pultech obchodů. Měla by se konzumovat zhruba do
půlky června, pak narůstá v rostlině množství kyseliny šťavelové a
není pak již vhodná ke konzumaci. Nezapomeňte, že k jídlu jsou jen řapíky,
listy ani jiné části rostliny nejezte. Pokud máte rebarboru na zahradě a není
to letitý gigant, tak ji také nezapomeňte šetřit. U mladších rostlin nesbírejte
víc než zhruba 1/3 řapíků, ať ji příliš nevysilujete. To je i můj případ. Sklidila jsem přes půl kila řapíků a tím pro letošek nejspíš končím. Uvidím,
jestli ještě přiroste více listů, ale trápit ji chudinku nechci.
Čtvrt kila
odřezaných dolních narůžovělých konců použiji na džem a zbytek zelených části
na koláč, který bude následovat.
Řapíky omyjte,
listy odřežte.
Na 3 malé
skleničky džemu potřebujete:
- 250 g na kousky nakrájených řapíků rebarbory
- 125 g pravého vanilkového cukru. Ten si vyrábím sama. Pokud bych džem dělal z většího množství rebarbory, dala bych jen cukr obyčejný a semínka z 1 vanilkového lusku. Ale protože jsme měla jen malou potřebu cukru, byl by 1 lusk příliš mnoho.
- asi 2 PL vody
- ½ ČL citrusového pektinu
- kůra a šťáva z ½ bio citrónu
Rebarboru
nakrájejte na kousky a dejte do kastrůlku, přidejte citrónovou kůru a duste s trochou vody na
mírném ohni, míchejte, až se začne rebarbora
rozvářet. Cukr smíchejte s pektinem a přidejte k rebarboře a vařte.
Přidejte citrónovou šťávu, pár minut povařte. Můžete zkusit želírování na
vychlazeném talířku který dáte i s džemem na chvíli do lednice.
Plňte do
sterilizovaných sklenic, zavíčkujte.
Marmeláda je
výborná, nakyslá, ne moc sladká.
2 komentáře:
Rebarboru mame na zahradce taky, tak zkusim tu marmeladu a pozdeji i tu buchtu o ktere pises :-) B.
Ahojda, obojí bylo moc dobré. Mám ráda tu nakyslou chuť v kombinaci se sladkým, není to pak taková nuda. 😅 Marmelády jsem dělala jen trochu, chronicky nestíháme ujidat, tak se držím při zemi. Všechny zdravím, Zdena.
Okomentovat