Miluji podzim,
jeho barvu, podzimní slunce. I ty lehké podzimní chmury, když člověk sedí doma
v teple a venku mrholí, zatopíte si, dáte kávu nebo čaj a k tomu
koláč. Jablečné, hruškové a švestkové koláče. I v kuchyni člověk přirozeně
začíná měnit spektrum jídel, pomalu přicházejí ta vydatná jídla na zahřátí,
která vás v létě ani nenapadne uvařit.
Vždycky se i
těším, že teď bude čas na činnosti, které v létě absolutně nestíhám,
protože trávím celé odpoledne na zahradě. Čtení o tom, jak se co má dělat
(objednala jsem si konečně literaturu o permakulturních zahradách, jsem
nadšená, jen ten čas pořád není), příprava mastiček (bylinkové oleje čekají, už
mi i došly zásoby, tak doufám, že najdu chvíli a připravím si další) a tak
dále.
Co je jistota,
na kterou se čas vždycky najde, je vaření a pečení. Věčný koloběh, který se
nezastaví.
Jablečný koláč,
který jsem připravila k odpolední kávě za chmurného počasí, vám nezabere
moc času a pochutnáte si. Pokud nemáte rádi vlašské ořechy, posypte povrch
mandlemi nebo lískovými oříšky nebo jen drobenkou.
Potřebujete:
- 100 g třtinového hnědého cukru
- 110 g měkkého másla
- 2 vejce pokojové teploty
- 100 g špaldové hladké celozrnné mouky (nebo jen hladkou mouku, ale i celozrnná hladká z klasické pšenice může být)
- 50 g mletých mandlí (já jsem použila tentokrát zbytky mandlí z výroby mandlového mléka)
- 1 ČL prášku do pečiva z vinného kamene
- ¼ ČL soli
- špetku sušené citrónové kůry z bio citrónu nebo kůru čerstvě strouhanou z půlky bio citrónu
- 4 – 6 jablíček
- hrst vlašských ořechů
- asi 20 g másla na drobenku
- 1 ČL mleté cejlonské skořice
Troubu vyhřejte
na 180 °C.
Vymažte si
koláčovou formu asi 30 cm v průměru máslem a vysypte strouhaným kokosem.
V robotu
utřete změklé máslo s cukrem do pěny. Pak po jednom vždy zapracujte vejce.
Přisypte mouku s mandlemi, práškem do pečiva, solí a citrónovou kůrou.
Jablka
oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na tenké dílky.
Těsto dejte
lžící do vymazané formy a opatrně rozprostřete rukama. Navrch dejte
jablíčka.
Posypte
ořechovou drobenkou. Na tu smíchejte válečkem podrcené ořechy s máslem a
hnědým cukrem.
Dejte péct na 40
minut.
Po upečení nechte koláč trochu vychladnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat