Při hledání
receptu na kimchi (kvašenou pikantní zeleninu, korejskou klasiku) jsem narazila
na recept od Maangchi, která vaří a prezentuje korejskou kuchyni, a která mě naprosto dostala. Má celou řadu videoreceptů
v neodolatelném podání. Sjela jsem toho postupně opravdu hodně. Doporučuji
se na ni podívat. Rozhodně je inspirativní a láká k vyzkoušení korejské
kuchyně, kterou u nás prakticky neznáme, je opravdu hodně exotická a všechno je
jiné. Jídla asi hoří ohněm jasným, ale pálivost se jistě dá regulovat.
Já jsem si
vybrala pro začátek (kromě kimchi, které jsem dělala jako první, ale nefotila
jsem, až někdy příště) tak trochu fastfoodovku v korejském provedení. Ale
byla jsem doma sama s mými chlapečky (jsou už prakticky dospělí :-), kteří
nenesou moc libě můj příklon ke zdravějšímu stravování. Tak jsem si řekla, že
udělám něco, co jim pojede a zároveň já uspokojím své exotické choutky. Tenhle
recept je tedy téměř kompletně od Maangchi, jen jsem nahradila kuřecí křídla,
která ona používá, masem ze čtvrtek. Trochu jsem upravila, resp. přizpůsobila ingredience.
Potřebujete:
- asi 1 kg kousků z kuřecích ¼, vykostila jsem je na porce velikosti asi velké švestky (právě u nás proběhla velmi zajímavá debata ohledně určení velikosti porce, jako co asi je, prošli jsme celý ovozel i různé jiné oblasti, velká švestka vyhrála, ale v podstatě je to porce, která je přiměřeně velká a ještě se dá pohodlně vzít do hůlek)
- 1 PL strouhaného zázvoru
- ½ ČL soli a pepře
- bramborový škrob, nasypat do malé misky, obalovat a podle potřeby přisypávat
- 1/3 hrnku nesolených burských oříšků
- 4 stroužky česneku
- ½ ČL sušených chilli papriček
- ½ hrnku sójové omáčky
- ½ hrnku medu
- 1 PL vinného octa
- 1 PL sezamových semínek
- olej na smažení, který snese vyšší teploty, např. rýžový
Kuřecí ¼ vykostěte
na jednotlivé porce, v misce osolte, opepřete a promíchejte se zázvorem,
pak jednotlivé porce obalte ve škrobu, pořádně každou porci zmáčkněte, ať škrob
pěkně na mase drží a ještě pak nakonec jednou mírně zvlhlé porce obalte.
Pak si z ostatních
ingrediencí kromě sezamového semínka a buráků uvařte omáčku. Na oleji osmahněte
česnek a chilli, pak přidejte ostatní ingredience, povařte, nechte omáčku v hrnci.
Lehce opražte buráky a přidejte je k omáčce. Přidejte sezamová semínka.
Rozpalte olej v hrnci,
je potřeba poměrně hodně oleje, je lepší použít menší hrnec a smažit po jednotlivých
dávkách, oleje pak budete potřebovat méně, Kousky musí v oleji plavat. Zkuste
jeden kousek namočit, když pění, začněte smažit.
Smažte do mírně zlatavé barvy,
asi 10 – 12 minut, hotové kousky vyndávejte do cedníku, ať odkapává přebytečný
olej a pak je položte na ubrousek.
Když máte všechny osmažené, nechte je krátce
odpočinout, znovu rozpalte olej a zase smažte stejně dlouho do medové barvy.
Opět dávejte na cedník, nechte okapat.
Když máte všechny
kousky osmažené, uveďte omáčku do varu a vhoďte osmažené kousky masa. Já jsem je promíchávala v míse, do hrnce se mi nevešly.
My jsme je jedli
s rýží a moc jsme si pochutnali.
Žádné komentáře:
Okomentovat