Pokud chcete
zkusit něco jiného než jen listové nebo tažené těsto, toto je určitě dobrá
volba. Těsto je křehké, velmi dobré, dobře se s ním pracuje.
Potřebujete:
- 400 g hladké mouky (já jsem použila napůl celozrnnou pšeničnou mouku speciál, která vypadá skoro jako hladká mouka a celozrnnou pšeničnou mouku hladkou)
- 200 g másla
- 150 g bílý jogurt
- 1 rovnou ČL soli
- jablka, hnědý cukr, bio citrónová kůra, skořice
Máslo nakrájejte
na malé kostičky nebo nastrouhejte, podle toho, jak jej máte vychlazené.
Zadělejte těsto a dejte odpočinout do lednice na půl hodiny.
Pak těsto rozdělte
na 2 díly. Vyválejte placku. Vál si buď lehce pomoučete a přidávejte dle
potřeby, nebo válejte těsto na potravinové folii, na váleček se mi nelepilo
nebo jen minimálně, tak jsem občas lehce sypla špetkou mouky. Doprostřed těsta
dejte pruh na plátky nastrouhaných jablek, lehce pocukrujte, dejte bio
citrónovou kůru a špetku skořice.
Já jsem ještě měla oříškovou drť, co mi zbyla
po přípravě oříškového mléka, tak jsem ji také použila.
Pak přeložte těsto
z obou stran přes jablka, budete tedy mít jen jednu vrstvu těsta pod
jablky a 2 nad nimi.
Pak ostrým nožem vrchní vrstvy na několika místech propíchněte.
Rozpalte troubu
na 180 °C.
Když mátě oba
štrúdly hotové, dejte je na plechu do trouby. Pečte asi 30 – 40 minut. Měly by
být na povrchu zlatavé.
Žádné komentáře:
Okomentovat