Měla jsem hlívu,
kterou jsem původně plánovala připravit s těstovinami. Jenže už jsem na
druhý den, kdy jsme čekali návštěvu, měla připravené těstovinové jídlo, tak
jsem si říkala, že by těch těstovin bylo příliš. Proto jsem zvolila rýži a byl
to dobrý nápad, protože risotto bylo výborné.
Potřebujete:
- asi půl kila hlívy
- 3 stroužky česneku
- hrnek rýže na risotto
- ¼ l bílého vína
- ½ - ¾ l vývaru, může být zeleninový i kuřecí, pokud nemáte uvařený, použijte kostku, ale volte pokud možno bio nebo bez soli a konzervantů
- 50 g anglické slaniny na kostičky (nemusí být), můžete použít uzené tofu
- po 1 ČL sušeného tymiánu a oregana
- špetku kmínu
- sůl, pepř
- 3 PL rostlinného oleje
- 30 g másla
- 2 hrsti strouhaného sýru Gran Moravia (nebo podobný)
Nakrájejte hlívu
na tenké plátky, a když se prokrájíte k nožičkám, tak je dejte bokem a
nakrájejte je na kostičky. Nakrájejte česnek.
Na pánvi na
troše oleje osmahněte slaninu (pokud dáváte), polovinu česneku, přidejte hlívu
na nudličky, trochu z bylinek, sůl a pepř a opékejte. Hlíva nejdříve
změkne, ale pak se začne opékat, chceme ji mírně opraženou, zlatavou.
Dejte do hrnce
s tlustým dnem olej, osmahněte na něm nožičky hlívy a přihoďte polovinu česneku a tymiánu, kmín a osmahněte.
Pak vsypte rýži, lehce opečte. Nalijte polovinu vína a míchejte.
Víno se začne odpařovat. Nechejte střední plamen a po naběračkách přilévejte
vývar. Vždy když se téměř odpaří, nalijte další tekutinu. Přidejte zbývající bylinky. Ke konci dolévání vývarem zase proložte vínem. Pokud by
vám vývar došel a ještě rýže nebyla měkká, klidně použijte trochu vody, od vývaru a vína už by mělo být dochuceno. Pokud máte nesolený vývar,
osolte už v průběhu vaření, ale pozor, ještě se bude přidávat slaný sýr,
tak to nepřežeňte. Solte jen velmi jemně. Opepřete.
Když je rýže
měkká (já nemám ráda takové to risotto al dente, nesnáším, když je jádro rýže
natvrdlé, jak to někdy bývá v restauraci. Je možné, že to tak má být, ale
nám to nechutná, vařím proto do měkka, ale akorát, nerozvařuji), přidejte máslo
a sýr.
Podávejte na
talířku posypané opečenou hlívou, můžete ji ještě před podáváním krátce ohřát na
ohni. Posypte petrželkou a sýrem. Můžete zakápnout olivovým olejem.
Žádné komentáře:
Okomentovat