Přemýšlela
jsem, jak použít jehněčí žebírka, aby hotové jídlo nasytilo více strávníků a
aby si pochutnali.
Rozhodla
jsem se pro marockou úpravu.
Nemám
originál tajine nádobu, peču v litinovém pekáči.
Potřebujete:
- jehněčí žebra vcelku, asi kilo, pokud je na žebrech víc svalů, ponechte je. Pokud možno odblaňte a očistěte, co se dá. Naporcujte na několik větších kusů. Samozřejmě můžete použít i jiné jehněčí maso na kousky nakrájené.
- směs koření: 1 čl kurkumy, 1 čl mletého zázvoru, 3 čl mletého římského kmínu, 1 čl uzené papriky, ½ čl čili, 1 čl. harissy
- 1 červenou papriku na kousky
- 1 cibuli nadrobno, 2 stroužky česneku
- 2 pl rajského protlaku
- 1 konzerva sekaných rajčat
- asi půl litru vývaru nebo vody
- sůl, pepř, citrónová šťáva na dochucení
Teď
byste mohli přidat i půl hrnku rozinek nebo sušené meruňky či švestky. Já jsem
byla trochu konzervativní s ohledem na strávníky, pro které jsem pokrm
chystala.
Hrnec
přikryjte pokličkou, dejte do trouby rozpálené na 160 stupňů na 1,5 – 2 hodiny.
Asi půl hodiny před koncem můžete přidat vařenou nebo sterilovanou cizrnu. Já
jsem tentokrát nedala. Občas zkontrolujte, podle potřeby mírně podlijte.
Poslední půl hodiny nastavte teplotu na 180 °C.
Po
upečení nechte trochu vychladnout, vyndejte žebírka na talíř a oberte, je to
snadná práce. Pak vraťte maso zpět do omáčky.
Podávat můžete s kuskusem, bulgurem či rýží.
Posypte zeleným koriandrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat