Pokud máte jehněčí maso přímo od farmáře, často k němu dostanete i kosti. Přemýšlela jsem, jak je nejlépe zužitkovat. Neobjevila jsem Ameriku, co lepšího z kostí než vývar.
Potřebujete:
- jehněčí kosti
- jehněčí maso, stačí odřezky
- 1 mrkev, kousek celeru, kousek petržele, kus pórku vcelku
- mistička mraženého hrášku
- 3 brambory na kostičky
- miska bílého zelí na tenké proužky
- 2 cibule na půlky
- 2-3 stroužky česneku
- 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 10 pepřů
- po větvičce rozmarýnu a tymiánu nebo sušené bylinky
- petrželka do polévky a na talíř
- sůl
- kroupy
Pak
nechte mírně zchladnout, vyndejte kosti, maso a velké kusy zeleniny. Nechte
ustát a vývar opatrně slijte přes cedník (můžete i přes plátýnko). Oberte maso,
odstraňte zbylé blány a chrupavky, jde to výborně, po dlouhé době vaření téměř
samo.
Dejte
vývar znovu na oheň. Vhoďte brambory a zelí. Mírně vařte. Přisypte propláchnuté
kroupy. Pokud se vám mrkev v původním vývaru nepěkně zbarvila, či snad
rozvařila, což by při mírném varu neměla, tak přidejte na kostičky nakrájenou
novou. Jinak bude stačit na konci vhodit do polévky nakrájenou původní
mrkvičku.
Nakonec přidejte petrželku a mražený zelený hrášek. Už není třeba vařit. Podle potřeby
dosolte.
Je
hotovo.
Polévka sice dá trochu práce, ale co ne? Taky jí většinou je plný
hrnec.
Je to vynikající výživná a
záhřevná polévka na zimu.
Ještě mám malou poznámku. Ač během vaření poznáte po vůni, že v hrnci je jehněčí, tak kupodivu výsledná polévka už typické aroma téměř nemá.
Dobrou chuť, Z.
Dobrou chuť, Z.
Žádné komentáře:
Okomentovat