úterý 10. března 2015

Skotská jehněčí polévka aneb co s jehněčími kostmi

Pokud máte jehněčí maso přímo od farmáře, často k němu dostanete i kosti. Přemýšlela jsem, jak je nejlépe zužitkovat. Neobjevila jsem Ameriku, co lepšího z kostí než vývar.
Potřebujete:
  •      jehněčí kosti 
  •      jehněčí maso, stačí odřezky
  •      1 mrkev, kousek celeru, kousek petržele, kus pórku vcelku
  •      mistička mraženého hrášku
  •      3 brambory na kostičky
  •      miska bílého zelí na tenké proužky
  •      2 cibule na půlky
  •      2-3 stroužky česneku
  •      2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 10 pepřů
  •      po větvičce rozmarýnu a tymiánu nebo sušené bylinky
  •      petrželka do polévky a na talíř
  •      sůl
  •      kroupy
Kosti, maso, kořenovou zeleninu, cibuli, česnek, koření, bylinky a sůl dejte do velkého hrnce. Zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Stále sbírejte pěnu. Stáhněte teplotu na úplné minimum, jen aby se občas objevila bublinka, voda nesmí vařit klokotem. Polévku táhněte 2-3 hodiny nebo déle.
Pak nechte mírně zchladnout, vyndejte kosti, maso a velké kusy zeleniny. Nechte ustát a vývar opatrně slijte přes cedník (můžete i přes plátýnko). Oberte maso, odstraňte zbylé blány a chrupavky, jde to výborně, po dlouhé době vaření téměř samo.
Dejte vývar znovu na oheň. Vhoďte brambory a zelí. Mírně vařte. Přisypte propláchnuté kroupy. Pokud se vám mrkev v původním vývaru nepěkně zbarvila, či snad rozvařila, což by při mírném varu neměla, tak přidejte na kostičky nakrájenou novou. Jinak bude stačit na konci vhodit do polévky nakrájenou původní mrkvičku.
Nakonec přidejte petrželku a mražený zelený hrášek. Už není třeba vařit. Podle potřeby dosolte.
Je hotovo. 
Polévka sice dá trochu práce, ale co ne? Taky jí většinou je plný hrnec. 
Je to vynikající výživná a záhřevná polévka na zimu.
Ještě mám malou poznámku. Ač během vaření poznáte po vůni, že v hrnci je jehněčí, tak kupodivu výsledná polévka už typické aroma téměř nemá.
Dobrou chuť, Z.

Žádné komentáře: