Zcela jednoduché a rychlé jídlo, které vás překvapí svou chutí,
která je i bez uzeného masa či pečeně velmi tradiční. Na tomto receptu vlastně
nebylo co vymýšlet, jen jsem si říkala, že v postní době se nacpat uzeným asi
není třeba a chtěla jsem použít své červené kysané zelí. Tedy ne mnou
vypěstované, ale mnou naložené. S bílým zelím jsem už měla zkušenost, tak jsem
chtěla zkusit i červené. Chutná jinak, ale je taky výborné. Jídlo by ale určitě
bylo dobré i v bílozelové variantě.
Potřebujete:
- zbytek bramborové kaše, pokud budete noky dělat z brambor, budete potřebovat do těsta přilít i trochu teplého mléka, asi 1/4 hrnku, případně trochu více
- 1 vejce
- hrubou mouku
- sůl
- případně mléko dle potřeby
- kysané zelí, červené nebo bílé, cibuli pod zelí nedávám, protože ji můj muž nesnáší, ale můžete ji použít, jak jste zvyklí
- trochu rostlinného oleje
- uzené tofu
Na
nočky jsem použila zbytek bramborové kaše, mohlo jí být 300 g, ke kaši jsem
přidala vajíčko a zhruba 150 g hrubé mouky. Ale je potřeba trochu regulovat.
Pokud budete pracovat s kaší, je v ní už mléko, tak do těsta už nepřidávejte.
Zadělejte
těsto, které by mělo být nelepivé, ale ani ne tuhé. Podle potřeby, pokud bude
lepit, přisypte opatrně trochu hrubé mouky. Těsto rozdělte na asi 3 díly,
vyválejte válečky o průměru 2 - 3 cm a nakrájejte špalíčky, které ještě z jedné
strany můžete stlačit vidličkou, budou vroubkované.
Na
oleji osmahněte zelí, pokud jste jej slili příliš dobře, podlijte trochu vodou
nebo lákem, podle chuti zelí. Slít předem zelí raději doporučuji, bývá dost
kyselé a kyselost by neměla být zcela dominující chuť, takhle můžete trochu
naředit vodou a chuť zjemnit.
Zelí
poduste a upravte, jak vám chutná, osolte, trochu oslaďte.
Pak
už zbývá jen nakrájet tofu na kousky a opéct na lžící rostlinného oleje dozlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat