Sázka na jistotu, ať se rozhodnete pro borůvkový cheesecake nebo čokoládový či banánový. Variant je nepočítaně. I samotné pečení není nic složitého, i když by to tak na první pohled mohlo vypadat. Nebojte se toho, podrobně jsem recept popsala ve svém úplně prvním příspěvku na mém blogu – zde.
Teď jsem se rozhodla pro borůvky,
které jsem vylovila mražené.
Je potřeba likvidovat zásoby. Těch mám tedy dost, jsem typický sběrač. V tom jsem opravdu dobrá, střádat, dělat zásoby, to mi jde. Není to tak úplně praktické, to uznávám. Na druhou stranu, jsme vždy připraveni. Momentální nedostatek jedné potraviny v domácnosti jsem schopna okamžitě nahradit zásobou jiné. Doufám, že moje zásobovací umění vždy bude praktikováno jen v nácvikovém módu.
Je potřeba likvidovat zásoby. Těch mám tedy dost, jsem typický sběrač. V tom jsem opravdu dobrá, střádat, dělat zásoby, to mi jde. Není to tak úplně praktické, to uznávám. Na druhou stranu, jsme vždy připraveni. Momentální nedostatek jedné potraviny v domácnosti jsem schopna okamžitě nahradit zásobou jiné. Doufám, že moje zásobovací umění vždy bude praktikováno jen v nácvikovém módu.
Ale zpět k cheesecaku (nevypadá
anglické slovo divně v 3. pádu?). Původní recept jsem pro borůvkovou
úpravu mírně poupravila.
Potřebujete na cheesecake:
- 3 balení cream cheese po 200 g
- ¾ hrnku cukru (část nahraďte vanilkovým cukrem. Já si jej vyrábím sama, což ovšem není nic složitého – vydlabejte vanilkový lusk do jemného cukru krupice, můžete použít ten na pečení, promíchejte a zavřete do velké sklenice. Jak budete odebírat, tak přisypávejte nový cukr, občas přidejte vanilku. Takže já jsem dala všechen cukr vanilkový, protože jej mám dost.
- 4 vejce
- z ½ citrónu šťáva
- 2 PL kukuřičného škrobu
- hrst borůvek
Na korpus:
- sušenky – 300 ml mletých nebo nadrcených sušenek, buď Bebe nebo jiné cereální sušenky, nebo máslové či Speculatius. Ty používám moc ráda, výborně se k jemnému korpusu hodí výraznější chutí.
- 3 -4 PL rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla
Na borůvkovou omáčku:
- 1 ½ hrnku borůvek
- 2 PL hnědého cukru
- 1/3 hrnku vody
- 2 ČL kukuřičného škrobu
Hmotu i korpus připravte podle
původního receptu. Je to jednoduché. Formu jsem použila o průměru 27 cm, pak je
cheesecake vyšší. Pokud jej budete dělat ve větší formě, bude logicky nižší.
Důležité je, aby všechny ingredience
byly stejné teploty. Jde vlastně hlavně o cream cheese a vajíčka. Hmota pak
bude krásně hladká a jemná.
Na sušenky připravené ve formě dejte
naběračkou malé množství krému, asi tak 1 cm. Do něj nasázejte hrst borůvek.
Pokud používáte mražené a máte je promrzlé s ledem, tak je v cedníku propláchněte
studenou vodou. Buďte jemní. Potom na borůvky opět naběračkou dejte zbytek
krému a dejte péct.
Postupujte stejně, jako v původním
receptu. Nejprve v troubě rozpálené na 240 °C, ve které máte na dně plech
s horkou vodou, pečte asi 10 – 12 minut. Potom snižte teplotu na 160 °C a
pečte asi 50 minut až hodinu. Pokud by vám povrch tmavnul brzy, přikryjte dort
alobalem a odkryjte až ke konci. Pečte dozlatova.
Mezitím si připravte omáčku z borůvek.
Dejte je dusit promíchané s cukrem na mírném ohni, není třeba dávat vodu,
borůvky pustí šťávu. Když se vaří, přidejte vodu s rozmíchaným škrobem a
nechte zhoustnout. V Případě potřebu můžete trošku vody přidat.
Dort po upečení nechejte vychladnout
a pak dejte chladit do lednice aspoň na 2 hodiny.
Kontrolní otázka – dá se jíst cheesecake vlahý?
Žádné komentáře:
Okomentovat