neděle 17. května 2015

Bramborové noky s fazolovými lusky



Rychlé výborné jídlo, které je velmi snadné, i když si nočky sami vyrobíte ze zbylých vařených brambor. Musím ovšem říct, že už to teď dělám tak, že když vařím brambory, většinou plánovaně přeženu množství s tím, že pak připravím něco ze zbytků. Nebaví mě totiž vařit si brambory jen na noky nebo jen na knedlíky, tak si tak trochu vyrábím záměrně přebytky, které se pak hodí :-)

Potřebujete:
  •  na noky – 300 g vařených brambor, 100 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl,    trochu mléka - 2 až 3 lžíce přidané postupně dle potřeby
  •  asi 200 g zelených fazolových lusků (měla jsem mražené)
  •  2 PL oleje
  •  2 nasekané stroužky česneku
  •  malá miska hub (z mrazáku jsem měla opečené lehce obdělané houby, ale  můžete předem namočit asi hrst sušených nebo pak použít čerstvé úlovky  z lesa, až přijde čas)
  •  asi 50 g anglické slaniny
  •  1 PL špaldové mouky
  •  ¼ l vody
  •  sůl
  •  2 PL kopru
  •  asi půl kelímku zakysané smetany

Připravte si noky, podle potřeby přidejte případně trochu mouky nebo maličko mléka, pokud by bylo těsto příliš tuhé.
 Mražené lusky krátce povařte v osolené vodě, vylovte. Vodu nevylévejte a  uvařte v ní připravené nočky. Nechte je vyplavat na povrch, pak ještě krátce  vařit. Slijte.


Na oleji osmahněte česnek, povařené lusky a houby. Zaprašte moukou, opečte, zalijte vodou. Osolte. Krátce povařte a pak přidejte kopr a zakysanou smetanu, ještě krátce povařte. Podle potřeby přidejte případně trochu vody nebo smetany.













Jídlo je velmi lahodné, jemná chuť hub se smetanou a česnekem s fazolkami se krásně doplňují. I když jsou to všechno "obyčejné" suroviny, nebojte se recept vyzkoušet. My jsme si moc pochutnali, budu ráda, když mi necháte zprávu, napíšete, jak jídlo chutnalo vám.
Dobrou chuť, Zdena.

Žádné komentáře: