Před Vánocemi se
v Lidlu objevily malé dortové oplatky. Jak jsem byla rozjetá s těmi
sladkými přípravami, hned jsem si vzpomněla na další babiččin recept, který
jsme jako děti milovaly a užívaly si ho. Pišingrův dort, to bylo ono, ojídaly
jsme jednotlivé vrstvy a lízaly krém, navrchu byla čokoláda. Co si víc přát.
Ona babička je vůbec na sladké, má tyhle dobrůtky ráda dodnes. Různé
pišingříky, jak jim říkáme, nesmí ve skříni chybět.
sobota 30. ledna 2016
čtvrtek 28. ledna 2016
Zapečená růžičková kapusta
Skvělá rychlá
večeře. Navíc si můžete upravit recept podle svých preferencí. Můžete zapékat
s brambory nebo těstovinami, s klobásou nebo pečeným masem, případně
maso vynecháte a použijete tofu nebo tempeh, pokud preferujete vegetariánskou
úpravu. Záleží na tom, co jíte a máte rádi nebo zrovna po ruce.
úterý 26. ledna 2016
Světlý toustový kváskový chléb
Recept mě zaujal
na internetu zde a musela jsem ho zkusit. Mladší syn tvrdošíjně odmítá jakýkoli tmavší chleba. Tak zkouším
kromě pečení kváskového chleba pro nás i různé pečivo, které by konzumoval a nebyly
to jen bílé kupované rohlíky (protože ty jsou přeci nejlepší).
Tenhle toustový
chleba je ovšem naprosto úžasný.
sobota 23. ledna 2016
Losos s hráškovým pyré a celerovou remuládou
Opravdu výborná
kombinace, tučnější maso lososa výborně chutnalo s lahodným sladkým
hráškem. Remuláda dodala jídlu další, zase poněkud výraznější chuť. Navíc vám mražený hrášek v zimních dnech bodne, je šťavnatou připomínkou léta. Je škoda, že jej
nepoužívám častěji, je vážně výborný.
čtvrtek 21. ledna 2016
Kynutý cop
Je to vlastně
taková obdoba vánočky, tento cop je ale celkově o něco lehčí, nadýchanější a
není téměř sladký. Cukr v něm sice je, ale jen málo, je i osolený, takže
se dá jít i se sýrem či šunkou. Je výborný i jako toust.
úterý 19. ledna 2016
Hovězí guláš se sušenými hříbky
Guláš, to je klasika, nikdy nezklame, pokud máte dobré maso, nemusíte se bát. Většinou vařím guláš, když čekám více hostů, o kterých vím, že nejsou na velké experimenty a chci, aby si pochutnali. Nebo, když se jedeme rekreovat a po dlouhé cestě bude hlad a dobré jídlo je dobré jídlo. Nebo zkrátka je chuť na guláš v různých podobách. Tento je se sušenými hříbky.
sobota 16. ledna 2016
Sleďový salát
Naprostá lahůdka pro ty, kdo jsou na rybičky a všelijaké dobroty z nich. Já jsem a to tak, že velmi. Oba moji dědové byli rybáři a velcí. Jako dítě, které nebylo táborové, ale trávilo prázdniny u babiček, o tom vím své. Zejména s hradeckým dědou, který si chodíval sednout k Orlici tak zvaně koupat červy doslova kousek od naší chaty na břehu, jsem často sedávala taky. Dokázala jsem tam s ním sedět a čučet do vody dlouhé chvíle a ani jako dítěti mi to nevadilo. Koukat na vodní hladinu a pozorovat ten pomalu plynoucí vodní život.
čtvrtek 14. ledna 2016
Dýňový toustový chleba
Vynikající, vláčný chléb. Jde o
variantu základního bílého toustového chleba.
Potřebujete:
- 250 ml dýňového pyré, pokud je hodně husté, použiji ¾ hrnku a doředím vodou do 250 ml. Pro tyto potřeby jen dýni nakrájím a v malém množství vody povařím, je za chvilku měkká, pak sliji a tyčovým mixérem udělám pyré. Zbytek můžete zamrazit po 250 ml. Pokud budete dělat bílý chleba, použijte místo pyré hrnek vlažné vody.
- 2 PL cukru
- 3 hrnky hladké mouky
- ½ kostky kvasnic
- 1 ČL soli
Pyré mírně zahřejte, přidejte cukr,
trochu hladké mouky a kvasnice, nechte vzejít kvásek. Pak přidejte zbytek mouky
smíchaný se solí. Zadělejte těsto. Nechte 1 - 1, 5 hodiny kynout na teplém místě. Po vykynutí dejte na vál a rozválejte na tlustou placku a zaviňte jako roládu.
Velikost dlouhé strany placky by měla odpovídat velikosti vaší hranaté formy.
Do formy dejte pečící papír nebo vymažte. Vložte roládu a nechte přikryté kynout.
Troubu rozpalte na 220 °C. Na dno
dávám plech a po rozpálení, když dám chleba do trouby, naliji do plechu vařící vodu (asi hrnek) rovnou z rychlovarné konvice. Pozor budete mít hned oblak páry, troubu zavřete. Pečte asi 30 minut. Po vyjmutí z trouby vyndejte
z formy a nechte vychladnout na mřížce.
úterý 12. ledna 2016
Krémová polévka z topinamburů
Topinambury znám z dětství, byly a jsou to moje oblíbené květiny, vždycky jsem měla ráda, jak rostou a září o sto šest tam, kde nic jiného nekvete. V příkopech a u plotů starých stavení. Tehdy a ještě hodně dlouho po tom jsem ovšem vůbec netušila, že je to i jedlá záležitost a netušila, jak se jmenují. Až teď, ne tak dávno jsem zjistila, co to je topinambur, a že ho vlastně znám. Loňské jaro, při mé zahradnické expanzi, jsem si po internetu objednala pytel hlíz. Doslova pytel, bylo toho 5 kilo :-), nejsem troškař, když už, tak už. Podělila jsem se s přáteli. Až po té ovšem jsem narazila v diskuzích na příspěvky, kde lidé s hrůzou sdělovali své zkušenosti s invazivitou topinamburů. Na Slovensku je dokonce zakázáno je pěstovat. Tak jsem po zralé úvaze zasadila hlízy na místo, kde opravdu invaze nehrozí. A vyrostly, dokonce i kvetly. Topinambur je víceletá bylina s přezimujícími hlízami, které můžeme sklízet i v zimě. Vykopané hlízy moc dlouho nevydrží, scvrknou se a začínají se brzy kazit. Je lepší si vykopávat postupně. Mnohem více informací najdete na internetu. Já jsem jen zkusmo vykopala asi polovinu hlíz zpod jedné rostliny, měla jsem menší misku. Vařila jsem pro dva, tak jsem se rozhodla vyzkoušet krémovou polévku. Moc nám chutnala, určitě ji zařadím do repertoáru.
Potřebujete:
- topinambury, pro 2 stačí malá miska hlíz
- 3 malé brambory
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- olej nebo ghí pod cibulku
- sůl, pepř
- 4 PL šlehačky
- 1 ČL vinného bílého octa
Topinambury pořádně omyjte a očistěte kartáčkem. Nakrájejte
je na kostičky až později, těsně před vařením, protože hnědnou. Pokud budete
krájet dříve, dejte je do okyselené vody. Brambory oloupejte a nakrájejte na
kostičky.
Cibulku a česnek nakrájejte, nechte zesklovatět na lžíci
ghí nebo rostlinného oleje. Přihoďte nakrájené topinambury a brambory, opečte.
Nechte trochu přismahnout, místy mohou být dozlatova.
Zalijte vodou nebo vývarem tak, aby byly kousky sotva ponořené, nedávejte vody moc. Osolte, opepřete, vařte do měkka.
Pak vypněte, chvíli nechte odpočinout, ať není polévka úplně vařící a rozmixujte, jak jste zvyklí, buď tyčovým mixérem, nebo v robotu. Pokud bude moc hustá, přidejte trochu vody.
Zalijte vodou nebo vývarem tak, aby byly kousky sotva ponořené, nedávejte vody moc. Osolte, opepřete, vařte do měkka.
Pak vypněte, chvíli nechte odpočinout, ať není polévka úplně vařící a rozmixujte, jak jste zvyklí, buď tyčovým mixérem, nebo v robotu. Pokud bude moc hustá, přidejte trochu vody.
sobota 9. ledna 2016
Králík Braillon
Kdysi dávno :-) se u nás doma objevila malá kuchařka pohlednicového typu s francouzskými domácími recepty od paní Vlasty Lavalové, která ve své krátké předmluvě (tu jsem si přečetla až teď) píše, že se po válce vdala do Gaskoňska a začala se seznamovat s francouzskou kuchyní.
Moje mamka je výborná kuchařka a nikdy se nebála zkoušet nové věci a tenkrát tu opravdu nebylo snadné přijít k nějaké inspiraci. Tato kuchařka do naší rodiny "zapadla" a pár receptů jsme si doma oblíbili, 2 se staly stálou součástí našeho jídelníčku. Jedním je vynikající savojská mrkvovo – bramborová polévka, kterou tu určitě taky někdy představím a druhým jídlem je právě králík v hořčici, pečený na bílém víně – králík Braillon. Recept jsem si proti původnímu jen mírně upravila, přidala jsem k ingrediencím tymián a anglickou slaninu (už tedy nebude jen francouzský :-) a taky jsem upravila teplotu a dobu pečení. Příprava je na to, jak luxusní lahůdka to bude, velmi snadný.
Moje mamka je výborná kuchařka a nikdy se nebála zkoušet nové věci a tenkrát tu opravdu nebylo snadné přijít k nějaké inspiraci. Tato kuchařka do naší rodiny "zapadla" a pár receptů jsme si doma oblíbili, 2 se staly stálou součástí našeho jídelníčku. Jedním je vynikající savojská mrkvovo – bramborová polévka, kterou tu určitě taky někdy představím a druhým jídlem je právě králík v hořčici, pečený na bílém víně – králík Braillon. Recept jsem si proti původnímu jen mírně upravila, přidala jsem k ingrediencím tymián a anglickou slaninu (už tedy nebude jen francouzský :-) a taky jsem upravila teplotu a dobu pečení. Příprava je na to, jak luxusní lahůdka to bude, velmi snadný.
Potřebujete:
- králíka - naporcujte si jej, protože se porce budou předem opékat, je to praktičtější a lépe se jednotlivé kusy osmahnou
- Dijonskou hořčici
- sůl, pepř, tymián
- 100 g anglické slaniny na plátky a ty nakrájejte na kousky
- 250 – 300 ml suchého bílého vína
- 200 ml šlehačky
Troubu
rozehřejte na 150 °C.
Naporcovaného
králíka osolte, opepřete a potřete hořčicí.
Jednotlivé porce v pekáči (nejlépe těžkém litinovém) nebo na pánvi postupně opečte na rostlinném oleji dozlatova. Pak ve výpeku osmahněte slaninu.
Bude to už dole připečené, jak bylo maso obalené v hořčici, ale nebojte se, dejte oheň tak, abyste si výpek nespálili do černa. Až ho zalijete vínem a budete péct v troubě, udělá vám chuť i barvu omáčky. K opečené slanině dejte zpět do pekáče maso a zalijte vínem, posypte asi lžičkou sušeného tymiánu, přiklopte poklicí a dejte do trouby. Pečte 2 hodiny. Maso bude zezlátlé i pod poklicí. Můžete pak ještě nechat 15 minut při 180 °C, ale opatrně, záleží na tom, kolik máte omáčky, aby se vám všechna neodpařila a taky se králičí maso rádo vysouší.
Jednotlivé porce v pekáči (nejlépe těžkém litinovém) nebo na pánvi postupně opečte na rostlinném oleji dozlatova. Pak ve výpeku osmahněte slaninu.
Bude to už dole připečené, jak bylo maso obalené v hořčici, ale nebojte se, dejte oheň tak, abyste si výpek nespálili do černa. Až ho zalijete vínem a budete péct v troubě, udělá vám chuť i barvu omáčky. K opečené slanině dejte zpět do pekáče maso a zalijte vínem, posypte asi lžičkou sušeného tymiánu, přiklopte poklicí a dejte do trouby. Pečte 2 hodiny. Maso bude zezlátlé i pod poklicí. Můžete pak ještě nechat 15 minut při 180 °C, ale opatrně, záleží na tom, kolik máte omáčky, aby se vám všechna neodpařila a taky se králičí maso rádo vysouší.
Jednotlivé porce vyndejte z pekáče
a omáčku dejte vařit. V kelímku šlehačky rozmíchejte 2 ČL hladké mouky,
přidejte k omáčce a míchejte. Provařte asi 5 – 10 minut na středním plameni.
Dochuťte, pokud je třeba.
Dejte zpět prohřát maso a můžete podávat. U nás se jí s bramborovou kaší, doma jsme dělávali brambory, ale mohou být i těstoviny. Ani s rýží by jídlo nebylo špatné, sice ne po francouzsku, ale dneska už se to tak přísně nemusí :-).
Dejte zpět prohřát maso a můžete podávat. U nás se jí s bramborovou kaší, doma jsme dělávali brambory, ale mohou být i těstoviny. Ani s rýží by jídlo nebylo špatné, sice ne po francouzsku, ale dneska už se to tak přísně nemusí :-).
čtvrtek 7. ledna 2016
Sushi z domácí kuchyně
Sushi buď milujete, nebo ne a něco jako - já nevím – tu moc nefunguje.
Měli jsme
tenkrát párkrát sushi v zahraničí. Třeba v Amsterdamu se dalo koupit
za s jiným občerstvením srovnatelné peníze přímo ve stáncích bufetového
typu na ulici.
Moc nám chutnalo a tak jsem tenkrát hledala a sháněla recepty kde se dalo.
Ingredience jsme si vozili z Německa, protože tam byly mnohem levnější než
u nás.
Během let se sushi stalo občasnou a velmi oblíbenou součástí našeho jídelníčku.
Nepoužívala jsem doma běžně čerstvé ryby. Do rolek (ty nejčastěji děláme) dávám uzeného lososa, krabí :-) tyčky (kraba sice neviděly, ale jsou fajn) nebo dobré
konzervované sardinky, vařené krevety. Už jsme ale vyzkoušeli i čerstvého tuňáka zakoupeného v Makru i čerstvého lososa. Důležité je kupovat tyto ryby v opravdu osvědčeném obchodě.
Vždycky používám avokádo, majonézu, mrkev,
houby shiitake. Okurku nedávám, manžel ji nejí.
Wasabi, sójovou omáčku a
japonský zázvor máme vždy.
Mám i knížku,
takže občas zkusím udělat omeletu, nebo dám salát, či ředkev. Pokud koupíte velkou dlouhou bílou ředkev, tak se z ní dají nudličky dobře nastrouhat škrabkou na nudličky z citrusové kůry (znáte to, taková ta škrabka s očky na konci), pak jsou skoro stejné jako ředkev, jakou dostanete v sushi restauraci. Zkrátka když se
naskytne nějaká možnost běžně připravované sushi obměnit, udělám to.
Doma si můžete připravit opravdu dobré základní rolky, na kterých si pochutnáte a nemusíte se za nic stydět. A na lepší, fajnový kousky si čas od času někam zajděte. Ale myslím, že zrovna u sushi se vyplatí jít raději méně často, dá se říct i vzácně, ale vybrat si opravdu dobrou restauraci, kde to umí na jedničku. Ať si pak za nemalé peníze neříkáte, že je to skoro stejné jako doma.
Podotýkám, že
nejsme žádní sushi znalci ani snobi. Ale poznáme, když nám chutná. Navíc kromě
umění toho, kdo vám sushi chystá, jsou naprosto zásadní i ingredience té
nejlepší kvality. Ty si domů tak snadno nekoupíte ani neseženete. Navíc profi příprava sushi je opravdu rituál a od toho je zkušený a
vyškolený sushi master.
Čím je dobré začít.
Čím je dobré začít.
Asi hodinu před začátkem prací si namočte 2 - 3 sušené houby shiitake do vody. (pokud připravuji pro 2 tj. z 1 hrnku suché rýže.
Pak než začnete pracovat s rýží, tak si na tenké hranolky nakrájejte jednu mrkev a povařte ji v lehce okyselené a osolené vodě, jen pár minut do poloměkka.
Zkoušejte to, nesmíte ji úplně uvařit, jen tak lehce, aby nebyla tvrdá. Pak mrkev z vařící vody vyjměte a na chvíli dejte povařit měkké, namočené hlavičky hub, tak na 3 – 5 minut. Hlavičky pak nakrájejte na plátky.
A teď rýže.
Zejména je důležité koupit si dobrou sushi rýži.
A teď rýže.
Zejména je důležité koupit si dobrou sushi rýži.
Já jsem se po letech
napálila a koupila jsem v potravinách na poslední chvíli rýži od naší firmy, neb jsem si nebyla jistá, jestli ji doma mám. Protože po mě chtěl připravit rýži i syn, že si pak bude dělat
svoje sushi, tak jsem dala vařit celých 400 g, co bylo v krabičce (jinak, pokud připravuji pro dva, stačí nám hrnek suché rýže). A celé jsem to taky
vyhodila. Rýže se rozpatlala a uvnitř zůstala tvrdá, nedalo se s tím vůbec
nic dělat. Naštěstí jsem doma objevila ještě sushi rýži z japonské nebo
korejské prodejny, tak jsem se dala do nové přípravy. Byla jsem tak vyvedená z míry
po mém předchozím neúspěchu, že jsem pak pečlivě postupovala podle návodu na
balení. To vám také doporučuji.
V každém případě
ji musíte řádně několikrát propláchnout. Tedy ne řádně drtit, jen jemně míchat,
abyste nepoškodili zrnka. Řádně v tom smyslu, že výsledná voda by měla být
skoro čirá. Ono to úplně nebude, to byste skončili už u proplachování, ale
aspoň se tomu přibližte. Říká se, že byste měli propláchnout asi 7 krát. Rozdíl
u mé vyhozené rýže byl ten, že už při opatrném proplachování se drobila, kdežto korejská rýže měla krásná pevná zrna, nic se s nimi nestalo.
Pak jsou 2 možnosti.
Buď po propláchnutí můžete rýži na
1 hodinu namočit do vody, zrníčka nasají vodu a zbělají.
Do hrnce pak dejte na 1 hrnek suché rýže (měřeno před oplachováním) 1 až 1 a 1/4 hrnku vody.
Do hrnce pak dejte na 1 hrnek suché rýže (měřeno před oplachováním) 1 až 1 a 1/4 hrnku vody.
Druhá možnost je, že nemáte čas předem namáčet (jako obvykle já). Pak dejte na 1 hrnek suché rýže 1 ½ hrnku vody.
Vaří se tak, že
prudce přivedete k varu a pak stáhnete a necháte velmi mírně vařit 10 – 20 minut.
Namočená rýže bude dříve.
Zatímco se vám
bude vařit rýže, připravte si nálev, kterým ji pak pokapete a tím ochutíte. Můžete na ochucení použít hotový sushi ocet, množství podle návodu. Prý na kilo rýže má být asi 1 dl octa, osobně jsem jej ale nezkoušela. Vyrábím nálev s použitím rýžového octa.
Nálev na 1 hrnek suché
rýže:
- 4 PL rýžového octa
- 2 PL cukru
- 1 ČL soli
Po uvaření rýži
vyndejte do široké mísy (rýži, co se vám chytla ke dnu, nedávejte), já používám
nerezový tác. Vezměte 2 vidličky a rýži jimi chvíli opatrně prohazujte. Pak vezměte
nálev, pokapejte jím rovnoměrně rýži a zase prohazujte.
Nechte rýži chvíli odpočívat, pokud máte doma kočku, nezapomeňte přikrýt :-).
Připravte si další ingredience.
Na plátky nakrájejte
avokádo a zakapejte citrónovou šťávou, aby vám nezhnědlo.
Připravte si lososa.
Pokud máte jistotu, že kupujete kvalitní rybu, dejte si klidně čerstvou (nebojte se zkusit i tuňáka). Stačí, když si koupíte ryby po 100 g, budete - li dělat různé druhy rolek. V
domácím sushi vám ale i uzený losos bude chutnat (100 g balení).
Vybalte si
krabí tyčky z obalu. Na 1 rolku je potřeba 2,5 tyčky.
Pokud budete dávat
okurku, tak ji taky nakrájejte na tenké hranolky.
Majonéza by měla
být japonská. Tu ale nemám, používám majonézu francouzskou, pokud ji mám. Nebo si můžete majonézu po japonsku ochutit, recept jsem našla kdysi na internetu a až po letech jej adaptovaný zkusila a osvědčil se.
Japonská majonéza:
Japonská majonéza:
- 3 PL normální majonézy
- špetka pepře
- 1/2 - 1 ČL světlé miso pasty (koupíte běžně v prodejnách zdravé výživy)
- špetka strouhané kůry z bio citrónu nebo limetky
Připravte si
řasu nori.
Vezměte si k ruce
mističku s vodou, rýže lepí, tak je to dobrý pomocník.
A pak už jen
bambusovou podložku. Já si na ni dávám potravinovou folii. Je to jen praktický zvyk, asi
to není nutné.
Na podložku dejte řasu hladkou stranou
dolů. Na řasu dejte v tenké vrstvě rýži a na vzdálenější straně si nechte
asi 2 cm volné, ty vám pak poslouží jako lepení.
Na bližší stranu
dejte náplň, pak pomocí podložky zatočte a lehce přitlačte.
Namočte volný konec
řasy vodou a zatočte úplně, dejte bokem na prkénko.
Pak ostrým nožem
nakrájejte rolky na asi 7 – 8 kousků. Lepí to, tak budete nůž průběžně umývat ve
vodě.
Dejte nakrájené rolky na tácek
nebo na talířek. Do mističky si nalijte trochu japonské sójovky (je světlejší), kam budete
namáčet. Ale opatrně, ať sójová omáčka není jediné, co cítíte.
Wasabi si míchám z prášku (japonské a korejské speciálky nebo koutky s exotickými potravinami, e-shopy, někdy prodejny zdravé výživy), pasty v tubě mi nechutnají. O wasabi platí
to samé, dejte si na sousto jen drobek. Můžete si trochu wasabi také rozmíchat v mističce se sójovkou.
Japonský nakládaný zázvor (nákup stejně jako wasabi) se pak jí mezi jednotlivými sousty jako chuťový restartér.
Pokud vám nejde
sushi jíst hůlkami, není to vůbec chyba. Klidně použijte ruce, Japonci to tak taky
dělají (prý, osobní zkušenost nemám :-).
Můžete si udělat i pár nigiri sushi. Udělejte v ruce malou hrudku, takový miniaturní ragbyový míč. Na něj dejte buď lososa nebo sardinku, krevetu nebo kousek omelety. Je to velmi snadné. Celou jednohubku pak snězte najednou. :-)
úterý 5. ledna 2016
Pečená krůtí křídla k večeři
Někdy je třeba
se věnovat v domácnosti i jiným činnostem než vaření. S tím mívám
obvykle problém, protože jde o práce veskrze neoblíbené. Všechny je známe,
každá má své favority na žebříčku. Nicméně se tomu nedá vyhnout. Rodina chce
ale jíst, zejména když jsou zvyklí, že jídlo je, a že bývá dokonce teplé. Pro
tyto případy mám v oblibě jídla typu vezmi, něčím napatlej, dej do hrnce,
strč do trouby, zapni a máš 1, 5 – 4 hodiny (dle náplně hrnce) času na práci,
tak sebou hoď.
Potřebujete:
- krůtí křídla
- sůl, pepř
- uzenou papriku
- oregano
- plátky anglické slaniny
Rozpalte troubu
na 180 °C.
Křídla osolte,
opepřete, posypte vším kořením, dejte do pekáčku a poklaďte plátky anglické
slaniny. Podlijte vodou, mělo by být asi 1,5 cm vody na dně.
Dejte do trouby,
přikryjte pokličkou nebo alobalem a nastavte budík na hodinu. Po hodině odkryjte
a pečte ještě půl hodiny.
Podávejte
s rýží nebo s bramborem. Může ale být i chleba.
neděle 3. ledna 2016
Variace na špaldové téma
Špaldu zkrátka miluju. Jednak
mi moc chutná, má krásné jméno a jednak je to tradiční stará plodina, odolná,
zdravá, nezkažená. Asi to ale nebude na věky, i špaldu budou kultivovat,
vymýšlet nové odrůdy a dojde i na ni.
Shlédla jsem video s testem bio mouk, kde v bio celozrnných
moukách byly mykotoxiny na horní hranici povolených limitů. To mě dostalo. Myslela jsem si, že se mouky, resp. zrna, se na mykotoxiny testují. Špaldová mouka byla čistá, špalda je zkrátka odolnější.
Tuhle baštu jsem
dělala letos místo zelňačky, na kterou nějak nedošlo.
Misku špaldy namočíte den předem do vody, tu párkrát vyměňte. Druhý den pak v nové vodě uvařte do měkka s trochou soli, můžete
přidat bobkový list a nové koření. Je to opravdu za chvilku, za 15 - 20 minut. Jinak bez
namočení předem to trvá déle, tak asi 40 – 50 minut.
Potřebujete:
- misku vařené špaldy, množství je libovolné, variabilní, dle vašich potřeb
- stejné množství kysaného zelí, mám plný zelák domácího zelí, tak jsem prostě nabrala, ale jinak bych to odhadla na 1 balíček zelí
- 2 stroužky česneku
- dobrou klobásku nebo uzenou náhražku masa, jakou máte rádi, je to na vás. Já jsem měla domácí šunkovou klobásku v mrazáku, tak jsem se rozhodla ji spotřebovat. Skoro uzeniny nekupujeme, už jsem si řekla, že je úplně vyřadíme, není to zdravé, ani když jsou domácí. Ale přeci to teď nevyhodím, když je mám doma.
- 1 ČL majoránky
- ½ ČL kmínu
- rostlinný olej
Zelí
propláchněte, nakrájejte na menší kusy, osmahněte na oleji, podlijte trochou
vody (tak do 100 ml) a poduste do měkka.
Ve větším hrnci
osmahněte nakrájenou klobásku, pak přidejte česnek a opékejte, zatím jsem tuk
nedávala, pustila nějaký samotná klobása. Pokud byste použili třeba tofu nebo tempeh, použijte trochu oleje. Přisypte majoránku a kmín. Potom
přidejte vařenou špaldu, asi lžíci oleje a opékejte. Nakonec vmíchejte
uvaření zelí, Dosolte, pokud je třeba.
Je to vážně
dobrota, musela jsem se krotit. Je to podobné jako s haluškami, tam taky
nevím, kdy přestat. :-)
pátek 1. ledna 2016
Čočka se zeleninou a bylinkami
Na Nový rok se čočka
prostě vaří. Prý aby byly v příštím roce peníze. Tak jistě, asociace se
zlaťáky tu může být. Ale já si myslím, že to je i proto, že po svátečních dnech
plných jídla prostě lidé potřebovali nohama zpátky na zem a začít zase pojídat to,
na co byli zvyklí v běžném životě. Že čočka připomíná peníze je
jen o důvod víc, proč se k ní přiklonit.
Čočku mám osobně
moc ráda, naši kluci ji zrovna nemusí, ale s tím už nebojuji. Dneska jsem
se rozhodla pro čočku víceméně po italsku. Je to výborná obměna, pochutnáte
si. Vařila jsem tentokrát ze zelené čočky, kterou jsem předem namočila v noci
a ráno připravovala. Čočku namáčet ani nemusíte, ale když to uděláte aspoň půl
hodiny předem, budete mít snazší vaření. Pokud máte namočeno přes noc, je doba
vaření zhruba 20 – 30 minut. Nesolíme při vaření, ale až po změknutí čočky.
Potřebujete:
- 1 balíček čočky dle vašeho výběru, ale musí jít o neloupanou čočku a jinou než červenou (300 – 500 g)
- 2 mrkve
- 1 petržel nebo pastiňák
- 1 červená cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 červená čili paprička, ale není povinná, je tam spíš kvůli barvě, můžete nadrobno nakrájet i červenou kapii
- nesolený vývar nebo voda na zalití čočky při vaření
- 1 sklenka domácí omáčky na těstoviny (připravila jsem si v létě) nebo domácího kečupu. Pokud nemáte, nic se neděje, dejte 1 konzervu sekaných rajčat a 3 PL rajského protlaku.
- 4 – 5 větviček čerstvého tymiánu nebo 1 ČL sušeného
- 3 malé bobkové listy
- 2 špetky římského kmínu
- sůl
- klobása nebo pečené maso nebo opečené uzené tofu či tempeh (my jsme měli smetanovou domácí klobásu lehce opečenou)
Namočte čočku na
dobu, kterou máte k dispozici, pak vodu slijte, čočku propláchněte.
Veškerou zeleninu
nakrájejte na kostičky, dejte na oleji nebo na sádle opékat dozlatova, pomalu ať se pěkně provoní a zkaramelizuje.
Pak přidejte namočenou čočku.
Krátce osmahněte
a zalijte vodou nebo vývarem zhruba do třetiny výšky obsahu hrnce. Přidejte
rajskou omáčku nebo rajčata s protlakem. Pokud nemáte předem namočenou
čočku, budete v průběhu vaření přilívat vodu podle toho, jak bude třeba,
dokud čočka nezměkne. Přidejte bylinky, přiklopte poklicí a na mírném ohni
vařte. Asi za 15 – 20 minut zkuste čočku a zkontrolujte, jestli se vám
nevyvařila a nevsákla všechna voda.
Když je čočka
měkká, odkryjte a osolte podle chuti. Budete - li podávat s klobáskou,
můžete ji na chvíli dát do čočky povařit. Tekutinu v hrnci vyvařte na minimální množství. Naopak, pokud byste se rozhodli
podávat čočku v této podobě jako polévku, tak přidejte vývar podle
potřeby. Tady v tomto receptu není možné určit přesné množství ingrediencí,
záleží na čočce a na tom, jak hodně tekutiny spotřebuje při vaření. Taky každý má
jinak čočku rád.
My ji jako kaši neděláme, ale naopak někomu může více
rozvařená chutnat. Je tu velký prostor pro improvizaci a recept slouží spíše
jako inspirace, pokud chcete zkusit čočku jinak než klasicky na kyselo.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)