A které se těžko
odolává. Příprava je opět velmi jednoduchá. Výsledným pokrmem se můžete
blýsknout a nasbírat body u strávníků. Je ovšem dobré, pokud předem víte, že se
syrovou rybou a rybou jako takovou nebudou mít problém.
Je konec roku a
jako slavnostní pokrm je tento tatarák jistě výbornou volbou.
Můžete jej podávat
jako předkrm nebo jednohubky na malém toustu. Ale můžete si jej dát klidně jako
hlavní jídlo se salátkem.
Základem je
syrový losos, kterého si pořiďte vždy v osvědčeném obchodě, kde budete
vědět, že je zaručeně čerstvý. Pokud budete podávat jako předkrm, stačí vám
zhruba 100 g na osobu. Na hlavní jídlo asi 200 g masa. My jej máme rádi co
nejjednodušší, aby vynikla jemná chuť ryby, tak nepřidávám do směsi ano
Dijonskou hořčici, která by v chuti jistě ladila.
Tak tedy do
toho, potřebujete:
- 400 g lososa (množství můžete upravit dle potřeby, já jsem dělala 2 porce jako hlavní jídlo)
- šťáva z poloviny citrónu
- 2 PL kapar
- sůl, pepř
- 1 malá červená cibule (já jsem použila jen půlku do 1 porce, můj muž cibuli nejí :-)
- zelený salát, výborná je rukola, pokud ji jíte, ale je to na vás. Já jsem obešla zahradu (typicky pro prosinec) a nasbírala listy rukoly, malé lístky řepy a červeného mangoldu, polníček, ptačinec)
Rybu nakrájejte
ostrým nožem na malé asi 5 mm kostičky a pak ještě posekejte ledabyle nožem,
ale nepřehánějte to, ať nemáte fašírku. Přidejte citrónovou šťávu, osolte,
opepřete a zamíchejte nasekané kapary. Olivový olej nedávám, protože losos je tučný až až sám o sobě. Nakonec vmíchejte najemno nasekanou
cibulku. Dejte vychladit do lednice.
Do misky si
natrhejte omyté salátové listy a zakápněte vaší oblíbenou zálivkou, která by
ale měla mít spíše jemnější chuť. Já jsem jej jen lehce pokapala u nás teď
velmi oblíbenou vinnou redukcí Arrope. Promíchejte a dejte na talíř hromádku
nebo nechejte samostatně v míse. Můžete podrobit čerstvým jemným kozím
žervé.
A je to, nic víc
na přípravě není, žádné speciální postupy. Nandejte na talíř nebo na malé
toustíky, pokud budete mít tatarák jako jednohubky. Podávejte s opečenou bagetou
nebo tousty.
Dnešní den si
užijte. Děkuji vám za přízeň a přeji do nového roku pohodu a pevné zdraví, ať
vás provází štěstí.
Zdena