sobota 10. října 2015

Hlívová polévka aneb dršťkovka


Koupila jsem hlívu ústřičnou na trhu právě kvůli téhle polévce, kterou mám moc ráda. Je to vlastně taková bramboračka s hlívou, je moc dobrá, určitě ji někdy vyzkoušejte.

Potřebujete:
  •  300 g hlívy ústřičné krájené na nudličky
  •  300 g brambor na kostičky
  •  1 malá nakrájená cibulka
  •  1 nastrouhaný stroužek česneku
  •  1 menší nebo půlka větší mrkve
  •  hrst hladké mouky
  •  majoránka, uzená paprika, sladká mletá paprika, kmín
  •  sůl, pepř


Na oleji zpěňte a dozlatova opečte cibulku, na ni hoďte hlívu s česnekem a opékejte asi 5 minut, sypněte špetku kmínu. Přidejte mrkev a brambory. 

Zaprašte moukou, chvilku opékejte. Dejte po 1 ČL uzené papriky a majoránky a 2 ČL sladké papriky. Zalijte vodou tak, aby vše bylo asi 1 cm pod povrchem. Vařte mírným varem asi půl hodiny, aby byly brambory i hlíva měkké.



čtvrtek 8. října 2015

Vietnamská bageta - Bánh Mi


Ve Vietnamu jsem zatím nebyla, takže zkušenosti nemám, ale recept jsem našla na internetu a už několikrát pekla. Bageta patří ke koloniálnímu dědictví Vietnamu. Mají ovšem svoji verzi francouzské klasiky, liší se jak tvarem, tak konzistencí, která je celkově měkčí, bez tvrdé kůrky. 
Nejsem ale znalec a dělám chytrou jen proto, že jsem viděla moc pěkné instruktážní video zde: https://www.youtube.com/watch?v=Dz9r3vNRxPA
Potřebujete.
  • 2 hrnky hladké mouky
  • ¾ hrnku vody
  • 1,5 čl sušeného droždí nebo ¼ kostky čerstvého
  • 1,5 čl soli
  • 1 čl cukru
Startér (sponge, polish, levain):
Do misky dejte teplou vodu, droždí, cukr a polovinu mouky. Promíchejte. Vznikne řídké těsto, které necháte stát zakryté při pokojové teplotě asi 3 hodiny nebo jej dejte přes noc do lednice. Ráno jej vyndáte, nechte chvíli ohřát. Startér by na povrchu měl mít plno bublinek :-)
Vlastní těsto:
Ke startéru přisypte zbytek mouky a přidejte sůl. Zadělejte těsto a důkladně propracujte, buď rukama nebo v robotu. Ale vždycky, pokud dělám v robotu, těsto ještě chvíli zpracovávám rukama. Když je krásně vláčné a hladké, udělejte kouli a dejte ji kynout do misky vytřené olejem. Zakryjte a nechte na teplém místě kynout. V zimě k tomuto účelu využívám troubu, nastavím rozmrazovací program na 38 stupňů a čekám, až těsto zdvojnásobí objem.

Pak opatrně vyndejte na pomoučený vál a rozdělím na 3 – 4 díly. I pokud byste nerozuměli anglicky, podívejte se na video, je tam krásně vidět, co s těstem dělat.

Každý dílek vezměte do ruky a utvořte kouli tak, že řezná plocha bude na povrchu koule.








Nechte  bochánky dalších 15 minut kynout pod miskou.
Pak vezměte bochánek, hoďte s ním lehce 3 x o vál. Rukou jako válečkem roztlačte do obdélníku. 
Zarolujte do válečku a prsty stlačte šev po celé délce. 


Máte teď váleček se slepeným švem, dlouhý tak 25 cm. Dejte ruce na oba konce válečku, malíkovou hranou trochu více tlačte a rolujte váleček tak, že budou konce zúžené do špičky. Celé je to velmi jednoduchý a rychlý proces.

Přeneste bagety na pečící papír. Přikryjte a nechte kynout asi hodinu, až budou pěkně buclaté.
Rozpalte troubu i s plechem na 230 stupňů, na dno dejte pekáček s horkou vodou.
Bagety po celé délce nařízněte ostrým nožem rychlým tahem. To mi moc nejde, ale nějaký zářez udělám. Bagety přeneste na rozpálený plech a posprejujte vodou. Pečte celkem asi 20 minut. Po 8 minutách pečení otevřete troubu a postříkejte bagety ještě jednou. Zavřete troubu a dopečte.

neděle 4. října 2015

Giardiniera neboli zahrádka ve sklenici


Jednoduše nakyselo nakládaná zelenina. Uchováte si něco na zimu a pochutnáte si. Variací můžete vyrobit nepočítaně, můžete ji jíst jako přílohu k jídlu, se sendvičem či přímo do něj, v salátu, k masu, k sýrům nebo jen tak k chlebu s máslem nebo žervé. Můžete ji vyrobit jako tak zvané pickles do lednice, to znamená lehce povařit v nálevu, tak aby zelenina zůstala pěkně křupavá a pak s nálevem a kořením a bylinkami nechat odležet v lednici a spotřebovat zhruba během 3 – 4 týdnů. Už jsem tu měla podobě naložené okurky, byly výborné a buďte si jisti, že se zkazit nestinou.
Já jsem teď udělala variantu trochu po česku. Nálev jsem použila s menším množstvím octa v poměru k vodě a zavařila, jako když děláte okurky. Nechtěla jsem zeleninu do lednice, musela bych asi koupit ještě jednu ledničku, nemám v ní už žádné místo. Plno otevřených skleniček s pochutinami, co nesníte hned a přitom musí být v lednici. Mám sotva místo na základní potraviny :-). Proto moje zelenina půjde do komory.
Recept na nálev jsem před pár dny dostala od tety mého muže spolu s miskou červených paprik. Na trhu jsem koupila květák, mrkev a cibuli. Fazolky, okurky, cuketu, česnek a křen jsem vypěstovala sama.

Potřebujete (variabilní množství i složení zeleniny):
  •  1 pevný, pěkný květák
  •  1 velkou mrkev, může být i celer či petržel, já je neměla
  •  2 papriky
  •  4 stroužky česneku
  •  2 červené cibule
  •  hrst fazolových lusků
  •  pokud vám ještě něco vyrostlo, můžete přidat i okurku nakládačku
  •  malou cuketku
  •  kousek křenu (po nakrájení asi 1 polévková lžíce)
  •  1 či více čili papriček, podle chuti
  •  na 1 sklenici – 1 malý bobkový list, po špetce koriandrových a hořčičných semínek, pokud máte rádi, tak i pár zrnek pepře
  •  trošku kopru a čerstvého estragonu do sklenice, pokud máte

Na nálev:
  •  3 litry vody
  •  1 litr octa, dala jsem jablečný, je jemnější, ale můžete použít obyčejný ocet nebo vinný
  •  30 dkg cukru
  •  10 dkg soli

Na množství zeleniny, které jsem použila, jsem udělala nálev z poloviční dávky. Kromě míchané zeleniny jsem ještě naplnila 1 velkou zavařovačku krájenými červenými paprikami na plátky. Nálev mi přesně vyšel, nic nezbylo ani nechybělo.
Květák rozdělte na drobné růžičky, pokud jsou některé větší, rozkrojte je. Mrkev nakrájejte na malé kousky, papriky na proužky, fazolové lusky překrojte. Okurky a cuketku nakrájejte na kolečka či půlkolečka. Je to ale všechno na vás, pokud máte radši větší kousky, nechte větší. Nakrájejte cibuli a česnek na dílky, křen strouhám vždy na plátky škrabkou na brambory. Všechnu zeleninu promíchejte v míse.

Na nálev svařte všechny ingredience.


Zeleninu plňte do vyvařených sklenic, navrch dejte koření a bylinky, zalijte horkým nálevem. Zavíčkujte vyvařenými, suchými víčky. Sterilujte asi 15 minut, ale až od chvíle, kdy uvidíte bublinky ve sklenici. Někdo používá hrnec, já to dělám v troubě při 140 stupních. Po začátku varu jsem nechala vařit asi 10 –15 minut, protože jsem zeleninu nepředvářela a nechtěla ji úplně tvrdou.

pátek 2. října 2015

Broučkova zelná polívčička




Po mnoha letech došlo na chorobu. Souhrou několika faktorů jsem to nakonec nezvládla a padla. Totálně. Ráno jsem s největším přemáháním vylezla z postele, ale bylo mi tak zle, že jsem se u snídaně rozplakala z představy, že musím do práce, a že tam musím dokonce sama dojet autem. Nakonec jsem ale nemusela, mohla jsem zůstat v posteli a celý den jsem prospala a potila se. Skončila jsem na antibiotikách. Ani nevím, kdy jsem je měla naposledy, tak jsem svůj úděl přijala a udělala jsem dobře. Už druhý den mi bylo lépe, evidentně zabrala. S tím se ale taky začala objevovat chuť k jídlu. Znáte to, něco byste pojedli, ale nevíte co, všechno vám připadá moc těžké a navíc, když jsem si musela jídlo připravit sama, žádné vyváření nepřipadalo v úvahu, pořád jsem byla v posteli. Polévka byla nejlepší řešení. 
Na Broučky jsem si vlastně vzpomněla dříve než na zelnou polévku. Byla jsem celá na měkko. V našem přístavu to teď bouří. Děti, které už nejsou děti, tahají za lana kotev, ale ono to ještě nejde tak úplně a emoce se jitří. Pamatuji se na sebe, když jsem se hádala doma s mojí mamkou, zdánlivě zcela nechápaná, dospělá. Dnes vím, jak to i pro ni bylo těžké a co prožívala. Vím, že se všechno zase usadí, i my i děti si tím musíme projít. Tak jsem vzpomínala na Broučky, jak jsem spolu s chlapečky sledovala Večerníčky a jak bylo všechno jednoduché. I z nostalgie došlo na zelnou polívčičku.

Potřebujete:
  •  zelí, kolik to záleží na tom, kolik polévky chcete. Já jsem pokrájela několik listů na nudličky, dohromady toho byla asi litrová miska
  •  1 větší nebo 2 menší brambory na toto množství zelí, oloupejte a nastrouhejte je na hrubém struhadle
  •  ½ střední cibule nadrobno
  •  1 PL másla
  •  sůl, 1 menší bobkový list, 2 kuličky nového koření
  •  hrst mouky (hladké nebo hladké špaldové), pokud budete dělat polévky více, tak přidejte
  •  1, 5 l vody
  •  zakysaná smetana k podávání, ale to je navíc, není nutná



Na másle osmahněte cibulku, ale nechte ji jen zesklovatět, přidejte brambory a ještě krátce opékejte. Zaprašte moukou, opečte a zalijte vodou, promíchejte. Nechte krátce povařit a vhoďte pokrájené zelí a koření, osolte. Vařte do změknutí, určitě to půl hodiny trvat bude. Nechte mírně vařit. Pak polévku ještě ochutnejte, možná bude potřeba dosolit. Podávejte.

Pokud ji chcete trochu více vytunit, dejte na talíři do polévky zakysanou smetanu a popepřete. Je to lahodná a výživná polévka.

středa 30. září 2015

Domácí granola

Je jednoduše ta nejlepší pro vás. Nevěřili byste, že bude stejně křupavá jako ta kupovaná. A to vše bez přidaných látek pro zvýšení trvanlivosti a zvýraznění chuti a nevím čeho všeho. Její výhodou je, že si namícháte to, co máte rádi a víte, co jste do směsi dali. Zejména, pokud si koupíte kvalitní suroviny, pokud možno v bio kvalitě. Ale i bez toho se rozhodně vyhnete zbytečné chemii navíc.
Příprava je velmi jednoduchá, postupně mícháte, drtíte, krájíte.
Potřebujete:
  •  2 hrnky ovesných vloček nebo směsi různých vloček
  •  1 hrnek směsi ořechů, mandlí nahrubo nasekaných
  •  1 hrnek semínek, také podle toho, co máte rádi nebo co můžete. Dávám nejvíc slunečnicových, pak dýňová a chia seminka, můžete dát konopná či sezam. Je to na vás.
  •  1/3 hrnku kokosu
  •  100 g brusinek nasekat na velké kousky, mohou být rozinky i jiné sušené ovoce na větší kousky
  •  ¼ hrnku dobrého slunečnicového oleje
  •  ¼ hrnku agáve sirupu nebo medu
  •  ¼ hrnku jablečného pyré. Dělám si jej vždycky více a v balíčkách nechám zamrazit, pak stačí vyndat těsně před přípravou a nechat povolit. Pyré ale může být z různého ovoce (broskve, hrušky, meruňky)
  •  1/3 hrnku drcených kakaových bobů, dávám je do směsi až po upečení



Předehřejte si troubu na 180 °C. Celou směs připravuji rovnou na plechu. Nasypte vločky a na ně postupně ostatní suché ingredience. Vše promíchejte. V hrníčku smíchejte olej, sirup a přesnídávku, musíte to udělat opravdu dobře, metličkou do hladké směsi. Pak velkou lžící omáčku rozházejte na směs na plechu a nejdříve lžící zhruba promíchejte. Pak musíte rukou domíchat a promnout tak, aby celá směs byla vlhká. 

Rozhrňte ji po plechu a dejte do trouby. Nastavte si čas 10 minut. Pak je třeba promíchat a zase na 5 minut péct. Opět promíchejte a dejte ještě na 5 minut do trouby, ale teď už hlídejte. Pokud by se vám zdálo, že je směs už dost opečená, pěkně zlatá, tak ji vyndejte dřív. Jinak po 5 minutách promíchejte a vyndejte plech z trouby a chvíli míchejte a prohazujte. Většinou mám po 20 minutách upečeno, někdy se stane, že ještě přidám 1 – 2 minutky. Ale opatrně, velmi rychle se ke konci mohou vločky připálit. Méně je někdy více. Nechte vychladnout. Pak jsou vločky krásně křupavé, vynikající.

Už bych neměnila, domácí granolu nic nenahradí Navíc si ji můžete udělat opravdu podle své chuti, můžete přidat sekanou čokoládu, skořici, různě obměňovat ovoce.

pondělí 28. září 2015

Marinovaný losos s nudlemi po asijsku


Další variace na asijské téma, zase trochu jinak. Asijská kuchyně je geniální, jak umí být jednoduchá a rychlá a pochutnáte si. Zejména je skvělá v tom, že stačí pár ingrediencí, které jsou sice základ a jsou nezbytné, to ano. Ale potom můžete mít nudle či rýži, trochu zeleniny, malý kousek masa nebo tofu nebo jen tu zeleninu a připravíte během krátké doby večeři pro celou rodinu. Samozřejmě, že mnoho výborných jídel vyžaduje přípravu bezpočtu různých ingrediencí a zaberou trochu víc času, ale když spěcháte, můžete sáhnout po něčem rychlém a většinou nešlápnete vedle.

Potřebujete (pro 4 osoby):
  •  asi 300 g porci lososa
  •  4 PL sójové omáčky
  •  2 PL medu
  •  4 PL rýžového nebo vinného octa
  •  3 cm kus zázvoru nakrájet nadrobno
  •  2 stroužky česneku na kostičky
  •  větší miska zeleniny, může být asijská zeleň, kterou vypěstujete nebo koupíte na trhu, špenát nebo mangold na proužky, mrkev na proužky, krájená loupáčkem na brambory, výhonková brokolice, ale i zelí na nudličky
  •  4 porce čínských nudlí, mohou být i rýžové vietnamské nudle nebo rýže
  •  2 PL lehce opražených sezamových semínek

Z medu, sójovky a octa smíchejte marinádu, do které dáte lososa. Nechte marinovat aspoň 2 – 3 hodiny nebo klidně přes noc. Uvařte nudle nebo rýži. Pak vyndejte rybu z marinády, tu nevyhazujte, budete ji potřebovat. Opečte na pánvi, jak máte rádi, úplně nebo do růžova, zkrátka jak chcete mít rybu udělanou. Do woku dejte asi 2 PL oleje, osmahněte zázvor a česnek, přidejte zeleninu a opékejte. Nalijte do pánve marinádu a krátce povařte. Vhoďte nudle, promíchejte. Pokud budete podávat s rýží, tu dejte rovnou do misek, směs z pánve s rybou dáte pak na bílou rýži. Dejte promíchané nudle do misek, navrch dejte natrhané kousky lososa, posypte sezamovým semínkem.