středa 11. listopadu 2015

Kachní prsa s dýňovými nočky a brusinkovým zelím

Prsa jsem připravovala na pánvi, ale pokud by se dalo grilovat, byla by výborná i z grilu. Byla z domácí kachny, poměrně velká, tak i příprava byla delší. Najedlo se nás 5, ale nic nezbylo, bylo to tak akorát. Zelí jsem sama vypěstovala, byla to ovšem jediná hlávka, která mi vyrostla a to velikosti většího grepu, ale byla krásně pevná, takže zelí z ní bylo dost, ale větší hlávka by byla lepší, mohli bychom si naložit více :-)

Potřebujete:
  •  1 hlávku červeného zelí
  •  olej nebo ghí
  •  1 cibuli, pokud dáváte, já ne, manžel ji nemá rád
  •  sůl, pepř
  •  2 PL hnědého cukru
  •  200 ml červeného vína
  •  3 vrchovaté PL brusinkové zavařeniny, džem je nejlepší.
  •  2 kachní prsa
  •  kmín
  •  1 hrnek dýňového pyré (použila jsem část z pečené dýně na přípravu polévky a zabila 2 mouchy jednou ranou)
  •  1 balení ricotty
  •  1 vejce
  •  2 hrnky hladké mouky (dala jsem 1 hladké pšeničné bio mouky a 1 celozrnné pšeničné bio)
  •  sůl

Zelí nakrájejte, dejte opéct na rozpálený tuk (pokud budete dávat cibuli, osmahněte ji nejdřív a pak dejte zelí). Osolte, opepřete, dejte špetku kmínu, cukr a zalijte vínem. Duste do měkka. Pokud bude třeba, v průběhu přidejte trochu vína. Nakonec zamíchejte do zelí marmeládu, prohřejte. Ochutnejte. Já jsem ještě nakonec musela trošku dosolit a přidat lžíci hnědého cukru, aby chuť byla tak akorát, takže laďte.
Na nočky smíchejte dýňové pyré, ricottu, mouku, vejce a sůl a udělejte noky. Pokud nebudete mít pečenou dýni (na kousky nakrájenou, osolenou, opepřenou a pokapanou olivovým olejem a 30 minut pečenou při 200 °C), stačí podušená dýně s minimem vody, kterou ale před použitím na pyré na noky zceďte. 



Vaří se ve vroucí osolené vodě, až vyplavou. Pak ještě chvíli nechte, tak 2 minutky a vylovte je na talíř. Noky jsem dala vařit až ve chvíli, kdy se dělalo maso. Navíc až je vylovíte, budete mít na pánvi už vypečený tuk, kterým je po vyndání na talíř můžete pokapat a promíchat.
Kůži na prsou nakrájejte do mřížky, osolte a lehce pokmínujte. 

Na pánvi rozpalte asi 2 PL ghí. Prsa dejte nejprve kůží dolů opékat, zmírněte plamen a opékejte dozlatova. Pak otočte a opékejte. Z kůže se bude vypékat tuk, takže bude na pánvi přibývat. Když budou zlátnout i z druhé strany, otočte je zase na kůži. Nesmíte mít moc prudký plamen, jinak se vám začnou připalovat. Záleží na tom, jak je maso velké. Mně to trvalo určitě 10 minut z každé strany a maso pak bylo uvnitř růžové, dalo by se říct medium. Upečená prsa vyndejte a nechte asi 10 minut odpočinout.

Teprve pak krájejte na plátky.

Podávejte s nočky a zelím.

pondělí 9. listopadu 2015

Pohanka s hlívou a tymiánem


Je to velmi prosté, ale velmi lahodné jídlo, navíc i zdravé. Příprava je snadná a rychlá. Pohanka je pro naše zdraví velmi prospěšná a rozhodně se nebojte ji zařadit aspoň občas do jídelníčku. Má svoji specifickou chuť, která ovšem nemusí každému vyhovovat. Pokud patříte mezi ty, komu pohanka nevoní, zkuste ji jednou vzít na milost a dejte si opečenou pohanku (předem vařenou) s česnekem a majoránkou na pánvi na oleji nebo i troše sádla. Její aroma téměř zanikne, pokrm je velmi podobný kroupovým jídlům.
Naše verze bude dnes trochu jemnější, chuť pohanky zůstane zachována. Uvidíte, že si pochutnáte.

Potřebujete (pro 2 osoby):
  •  pohanku – hrnek suché pohanky uvařte podle návodu. Hlavně nezapomeňte, že voda, ve které se pohanka vaří či namáčí se nevylívá, přišli byste o rutin, který se uvolňuje do vody a prospívá vašim cévám. Vaří se v poměru 1 díl pohanky na 1, 5 dílu vody.
  •  300 g hlívy nakrájejte na nudličky
  •  2 stroužky česneku na tenké plátky
  •  snítka tymiánu čerstvého nebo půl ČL sušeného
  •  rostlinný olej
  •  sůl, pepř
  •  sýr typu Fety na posypání


Uvařte pohanku. Já jsem zkusila pohanku namočit ve vodě, nechala jsem ji asi hodinu. Nasákla skoro veškerou vodu a byla téměř měkká, pak jsem ji jen mírně a krátce povařila, byla krásně měkká. 

Do woku dejte 2 PL rostlinného oleje, rozpalte a krátce opečte olej, jakmile začnou okraje plátků lehce žloutnout, vhoďte nakrájenou hlívu a opékejte. Osolte a opepřete. 

Hlíva pustí šťávu a změkne, opékejte dál, šťáva se vyvaří a hlíva začne postupně zlátnout. Ještě chvíli vydržte a opečte hlívu pěkně dozlatova. Pak vhoďte uvařenou pohanku, přidejte ještě 2 PL oleje a opékejte dále, občas promíchejte. 

Nakonec přidejte natrhaný tymián. Pokud použijete tymián sušený, vhoďte ho už na začátku k hlívě.

Podávejte posypané sýrem. 

sobota 7. listopadu 2015

Zapečené těstoviny s dýní a ricottou


A s mletým masem, ale to není v receptu nutné. Udělala jsem tuto verzi, protože jsem měla maso v mrazáku a bylo třeba jej zužitkovat. Jde o upravený recept Jamieho Olivera, v původní verzi maso nebylo. Určitě by nám chutnalo jídlo i bez masa a slaniny, případně kdyby se pro trochu uzené chuti  dalo zauzené tofu, bylo by to taky fajn. 
Použila jsem velký pekáč, čekali jsme návštěvu a měli před sebou pestrý program, takže bylo jasné, že později nebude čas stát u plotny. Je to výborné jídlo, vynikající i ohřívané.

Potřebujete:
  •  1 střední nebo 2 menší dýně, měla jsem 1 hokkaido a 1 máslovou, dohromady po vykrájení toho mohlo být tak 1 kg
  •  4 stroužky česneku
  •  čerstvé bylinky – asi hrst bazalky a k tomu trochu tymiánu a rozmarýnu, může být i oregano
  •  1 konzerva sterilovaných rajčat, nejlépe domácí
  •  1 sklenička (asi 250 ml) domácí omáčky na těstoviny, kterou jste si vyrobili v létě :-), nebo domácí kečup nebo 3 PL rajského protlaku
  •  1 kelímek ricotty
  •  ½ až ¾ l zeleninového nebo kuřecího vývaru (i z kostky)
  •  olivový olej
  •  sůl, pepř
  •  2 balení mozarelly
  •  hrst parmazánu
  •  500 g mletého hovězího masa
  •  100 g anglické slaniny na kostičky
  •  1 ČL sušeného tymiánu
  •  500 g balení dobrých těstovin (ne špagety)

Předehřejte troubu na 200 °C.

Dýně nakrájejte na dílky, dejte na pekáč, osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Dejte do trouby a pečte asi 30 minut do měkka, okraje by měly být opečené.

Do hluboké pánve na malém množství oleje opečte slaninu, přidejte nakrájené 2 stroužky česneku a tymián. Vhoďte maso a opékejte, postupně a pomalu, až je maso opravdu opečené.

Pečenou dýni rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory nebo rukou (jako já). 

V pánvi rozehřejte olivový olej, dejte nasekané bylinky (trochu bazalky si ještě nechte bokem) a 2 stroužky česneku. Pak přidejte dýňové pyré, chvíli míchejte hustou kaši a přidejte rajčata a omáčku či kečup či protlak, podle toho, co máte. Osolte, opepřete. Ochutnejte a případně přidejte ještě další bylinky. Nechejte vařit asi 15 - 20 minut. Pořádně promíchejte metličkou do pyré. Ještě jednou ochutnejte a případně dosolte, opepřete, možná bude potřeba i lžička cukru.

Dejte do velkého hrnce vařit těstoviny. Musí být tak akorát al dente, určitě si to pohlídejte, ještě je budete zapékat s omáčkou, tak ať nejsou na kaši.
V další pánvi na troše oleje osmahněte zbytek bazalky, přidejte ricottu a promíchejte s půl litrem vývaru na omáčku. Pokud je třeba, trochu vývaru přidejte, ale omáčka by měla být hustá, osolte a opepřete dle potřeby.
Troubu nechte opět rozehřát na 200 °C, pokud jste ji po pečení dýně vypnuli.
Uvařené těstoviny promíchejte s dýňovým pyré. Dejte do velkého pekáče vymazaného olejem a vysypaného strouhankou. Na vrstvu těstovin nasypte maso a trochu jej vařečkou zašťouchejte do těstovin. Na to dejte velkou lžící ricottovou vrstvu a opatrně rozetřete po povrchu, posypte parmazánem nebo podobným sýrem. Nakrájejte mozzarellu na tenká kolečka a poklaďte po povrchu, posypte trochou čerstvě mletého pepře, dejte do trouby. 

Zapékejte asi 20 minut případně trochu déle do zlatova, ke konci hlídejte.






čtvrtek 5. listopadu 2015

Báječný maminčin knedlik aneb rychlé houskové knedlíky

Je vážně skvělý. Je to totiž taková expres verze houskového knedlíku. Ani už nevím, kde jsem k němu přišla, ale někde jsem si ho kdysi opsala. Mám ho na papírku (jako spoustu jiných receptů), který jsem už mnohokrát nemohla najít (jako spoustu jiných). Znáte to. Přepsat ho do sešitu, to je ale už moc práce. Dnes jsem v nouzi musela knedlík udělat, protože jsme od mamky dostali zbylou její jedinečnou svíčkou z rodinné oslavy, ale knedlíky se snědly všechny. Ideální příležitost i pro mě, abych si recept konečně někde bezpečně zakonzervovala.
O víkendu jsme s manželem úplně neplánovaně shlédli Pelíšky, o to víc jsme si je opět po čase užili, nikdy se neomrzí. I když jsme oba vlastně Husákovy děti, takže jednoznačně jsme vyrostli v Pupendu, které pro nás je neskutečně skutečné, ale Pelíšky, ty v sobě nesou tíhu, kterou museli prožívat naši rodiče a prarodiče, a ve které my máme svoje kořeny. No ale vlastně jsem jen chtěla vysvětlit proč Báječný maminčin knedlik.

Potřebujete:
  •  400 g hrubé mouky
  •  20 g čerstvého droždí
  •  1 ČL cukru
  •  1 vejce
  •  250 ml vlažného mléka
  •  1 ČL soli
  •  2 na kostičky nakrájené starší housky nebo rohlíky

V míse zadělejte z kvasnic, části teplého mléka, cukru a lžíce mouky kvásek. Přikryjte a nechte kvasnice probudit. Pak dosypte zbytek mouky, dolijte mléko, přidejte vejce a sůl a zadělejte těsto. Je dost mokré a lepivé, ale zpracovávejte jej, postupně bude hladké a nebude už tolik lepit. Pak opatrně lehce vmíchejte nakrájenou housku. Vyklopte a na posypaném válu rozdělte na 2 díly. 

Vytvarujte 2 šišky. Přikryjte je a nechte 30 – 40 minut kynout na vále.


Před koncem kynutí dejte vařit vodu ve velkém hrnci. Knedlíky do ní opatrně dejte a vařte na mírném ohni 10 minut z jedné strany, pak obraťte a vařte dalších 10 minut. 

Po vyndání musíte knedlíky propíchat vidličkou, aby se vám nesrazily. 

Nakrájejte pomocí nitě.

úterý 3. listopadu 2015

Karamelový dort


Je to mazec, rozhodně nečekejte nic lehkého. Tenhle dort je skutečně karamelový a tím pádem budete vědět, že jste ho jedli. Ale čas od času je třeba si zahřešit. Dort jsem dělala na oslavu narozenin mojí babičky a tu bych rozhodně neuctila dortem z tmavé čokolády.
Těsto není přeslazené, krém a karamel ovšem jsou, jak taky jinak. Pro odpíchnutí od sladké chuti jsem vrstvy korpusu natřela meruňkovou marmeládou, pak teprve krémem.

Na korpus potřebujete:
  •  120 g měkkého másla pokojové teploty
  •  1 hrnek hnědého cukru
  •  3 velká vejce
  •  2 hrnky hladké mouky (opět jsem ji nahradila mou oblíbenou bio hladkou pšeničnou celozrnnou moukou speciál, snad abych si mohla trouchu omluvit ty ostatní hříšky)
  •  1 ČL sody
  •  1 hrnek podmáslí
  •  1 ČL vinného bílého octa
  •  1 ČL vanilkového extraktu
  •  1ČL sušené pomerančové kůry nebo čerstvá kůra z 1 bio pomeranče (není ale v receptu nutná)

Rozpalte troubu na 180 °C a vytřete si dortovou formu nebo ji vyložte pečícím papírem.
Naprosto nezbytnou podmínkou je, že všechny ingredience budou mít pokojovou teplotu, jen tak se vám těsto a pak samozřejmě hlavně krém nesrazí.
V robotu utřete máslo s cukrem do světle hnědé pěny, pak zpomalte rychlost na minimum a přidávejte vejce, jedno po druhém, teprve když se jedno ztratí v krému, dejte další. Pokud by se vám zdálo, že se vám hmota začíná srážet, přidejte 2 PL z připravené dávky mouky, ve které jste rozmíchali sodu. Po vejcích přisypte zbytek mouky, vanilku a pomerančovou kůru. Nakonec opatrně za stálého míchání přilijte podmáslí.

Dejte těsto do formy, uhlaďte povrch a dejte péct na 30 minut. Po upečení vyzkoušejte špejlí, jestli se těsto nelepí a vyndejte. Nechte vychladnout ve formě.

Na krém potřebujete:
  •  1 ½ hrnku moučkového cukru, ale myslím, že můžete dát i jen 1 hrnek
  •  80 g másla
  •  1 ½ balení cream cheese (můj oblíbený je z Lidlu, dohromady to dělá 300 g)
  •  3 PL slaného karamelu
  •  1 ½ PL jablečného moštu
  •  meruňkovou marmeládu na korpus
  •  slaný karamel na krém i na polévání

Teď opravdu opatrně, krém je velmi citlivá záležitost na sražení. V robotu zatím bez obav můžete třít máslo s cukrem do pěny. Moc to jako pěna nebude, cukru je na máslo dost. Po asi 10 minutách tření zpomalte rychlost a po lžících opatrně přidávejte cream cheese. Zase až po vmíchání jedné lžíce přidejte další. Začne vám vznikat krásně hladký, jemný krém. Když máte asi polovinu sýra v krému, pomalu přilévejte po lžících karamel. Nesmí být horký a musíte stále míchat pomalu a vpracovávat přísady. Nakonec, když máte všechen sýr vmíchaný, přidejte opět pomalinku mošt.

Korpus po vychladnutí rozkrojte na 2 – 3 vrstvy, jak se cítíte. Každou natřete meruňkovou marmeládou, pak krémem. Nakonec krémem potřete buď celý dort, nebo jen nejvyšší patro. Já jsem musela dort transportovat, tak jsem namazala jen vrch. Dejte vychladnout do lednice.

Nakonec, po vychladnutí nepravidelně polijte dort slaným karamelem. 

Tady se můžete vyřádit. Před poléváním je nutné karamelovou omáčku lehce zahřát, aby se dal ze lžíce nalévat.


Dejte chladit do lednice.



































Jednotlivé porce ještě pokapejte karamelem.

neděle 1. listopadu 2015

Slaná karamelová omáčka neboli salted caramel sauce


Už jsem o ní psala ve svém úplně prvním příspěvku na blog, kterým byl banánový cheesecake. Omáčka je v tomto receptu zárukou úspěchu, taková třešnička na dortu, bez které je efekt poloviční. Omáčku ale můžete použít na mnoho jiných dezertů, na štrůdl, různé jablečné podzimní a zimní dezerty, na poháry nebo kávové speciality. Dělala jsem ji už mnohokrát, vždycky jsem někde vyštrachala papírek s poměrem ingrediencí. Receptů na zejména amerických stránkách najdete nepřeberně. Rozhodla jsem se sem recept nakonec dát i kvůli sobě, příště nemusím hledat papírky. Snad se i vám bude hodit.
Základní rozpis je na asi 250 ml hotové omáčky. Množství ingrediencí můžete samozřejmě násobit. Omáčku skladuji v lednici a vydrží opravdu dost dlouho, 2 měsíce určitě, jsem si prakticky jistá, že jsme měli i starší. Jen před podáváním ji i ve skleničce dám na chviličku na malý výkon do mikrovlnky, aby byla řidší lépe se nalévala.

Potřebujete: 
  •  200 g cukru krupice (bílého, ale určitě se chystám vyzkoušet i jinou verzi, tak budu informovat, až k tomu dojde)
  •  80 g másla, lépe pokojové teploty, nakrájené na kostky
  •  120 ml šlehačky
  •  asi 1 ČL mořské soli, nejlépe přímo mletá z mlýnku nebo Fleur de sel, pokud máte, ale není to úplně nejlevnější surovina a mletá mořská sůl vám velmi dobře poslouží také.

Postup je velmi jednoduchý, ale POZOR - bude to horký!!!
Buďte velmi opatrní, hlavně NEOCHUTNÁVEJTE. Vydržte až do konce, až omáčka mírně zchladne.

Do hrnce s tlustým dnem nebo do hluboké pánve nasypte cukr a dejte na mírný oheň. 

Nechte bez míchání, cukr se po asi 5 minutách bude u dna tavit.

Cukr se rozpustí a začne karamelizovat. Zmírněte plamen a hlídejte, jen lehce promíchejte, pokud hnědne rychleji ale jinak nemíchejte. Cukr bude tmavnout.

Požadovaná barva je tmavě medová až kaštanová. Celé to může trvat kolem 5 minut, záleží na ohni. Buďte velmi pozorní, teď se může všechno pokazit, karamel se spálí jedna dvě. Potřebujeme jej ale tmavší kvůli chuti, když necháte karamel úplně světlý, nebude mít výsledná omáčka tu správnou chuť. Na obrázku mám barvu ještě světlejší než nakonec chceme, ale musela jsem včas nechat focení, abych neměla ukázku spáleného karamelu.

Po dosažení požadované barvy sundejte hrnec z plotny a postavte na vál nebo jinou vhodnou neujíždějící podložku na linku a chvíli, tak půl minuty až minutu jej nechte chladnout.

Pak vhoďte máslo a míchejte, začne to divoce bublat.

Míchejte a míchejte, beru si ke konci metličku. Když máte rozmícháno, vlijte šlehačku. Zase se vám směs začne vařit, tentokrát jemnými bublinkami. 

Míchejte metličkou. Omáčka teď bude už krásně hladká. 
Nakonec zamíchejte sůl. Nalijte do skleničky.